Mike Bloomfield – “Live At Bill Graham’s Fillmore West”

Ožujak – 1969.

Današnjim generacijama, a pogotovo onima koji nemaju interesa za muziku u svom izvornom obliku i lijeni su za ikakvo istraživanje, ime Mike Bloomfield ništa ne znači. S druge pak strane, spomenete li ovo ime u prisustvu ljubitelja muzike koji su živjeli u prošlom stoljeću i živjeli muziku kao način života, ime Mike Bloomfield je ime koje se izgovara s poštovanjem i skida se kapa na njegov spomen.
Odakle ovakva disproporcija?

Kao prvo, Mike Bloomfield nije više među nama. Još je davne 1981. godine preuzeo jednosmjernu kartu i krenuo na put prema sv. Petru. Ovisnost je uzela još jedan život i kao da to nije bilo malo, uzela je jednog od najvećih blues gitarista koje su ikada hodali ovom kuglom.

Kao drugo, blues u formi kojeg je njegovao Mike Bloomfield je danas ipak stvar prošlosti (i možda neke daleke budućnosti!).

Kao treće, Mike Bloomfield iza sebe nije imao propagandnu mašineriju, koja bi njegovo ime, lik i djela držala „budnim“ i pod svjetlima reflektora dugo, dugo godina nakon što je otišao.

I kao četvrto, možda najvažnije, Mike Bloomfield nikad nije sebe vidio kao zvijezdu i tako se i ponašao. Cijeli je život proveo bez i jednog ispada, karakterističnih za razmažene rock zvijezde. Cijelog je života svirao s muzičarima s kojima je on htio svirati i pri tom u potpunosti zanemarivao komercijalnu komponentu.

Kako i čorava koka nađe zrno tako je i on “uboja” hit s Stephen Stillsom i Al Kooperom, kad je njihov album “Super Session” zatresao top liste diljem svijeta. Ni nasljednik snimljen samo s Al Kooperom “Live Adventures Of Mike Bloomfield & Al Kooper”, nije lošije prošao, osiguravši autorima besmrtnost i stabilne prihode. Za Bloomfielda je ovo značilo ono najgore, redovna opskrba drogom, koja ga je i došla glave na kraju balade.

Blues je kao forma daleko življi u Americi nego u ostatku svijeta, iako se ni tu ne može u potpunosti svesti na marginalnu formu, jer još uvijek živi u “džepovima” diljem zapadne polutke. 

Vratimo se albumu!

Album “Live At Bill Graham’s Fillmore West”, je svrstan na sam vrh živih albuma i predstavlja dokaz genijalnosti i biser je ingenioznosti Bloomfielda. Album na najbolji mogući način dokumentira trenutak i time sebe ustoličuje kao ultimativni dokument epohe.

Teško je o ovom albumu u par crtica, osim da je to bila veoma vruča noć u San Franciscu.

“Live At Bill Graham’s Fillmore West” je album koji se mora imati, kako radi upoznavanja s poviješću, tako i radi užitka kojeg donosi svojim sadržajem.


Mike Bloomfield – “Last Night”

Mike Bloomfield with Nick Gravenites and friends – “Blues on a Westside”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci