John Belushi
1949. – 1982.

Ožujak – 1982.

John Belushi je nađen mrtav  u svom stanu. Uzrok smrti, čista klasika u to doba, „drug overdose“.

Nažalost, sam način života kojeg je vodio je upućivao da neće umrijeti od starosti. Ganjajući sebe 110% na sat, 24/7, Belushi je zasluženo stekao auru neumornog partianera, energičnog komičara, nekonvencionalnog glumca i nadasve, neobuzdanog muzičara.

Pored uloga u filmovima „b“ produkcije, njegovu karijeru je obilježio kult film „Blues Brothers“, u kojem zajedno s Dan Aykroydom, igra braću Blues, koji svojim nastupom spašavaju sirotište u kojem su i sami odrasli.

„Blues Brothers“ je postao veliki film kojem su godine donijele samo patinu kvalitete i neobuzdane originalnosti. Veliku ulogu u tom je imao i Belushi.

Njegova smrt je bila veliki gubitak, začuđujuće, ali istinito, najviše za muzičku scenu. „Blues Brothers“ su imali toliki utjecaj na muzičku scenu tog doba, da su bili jedan od faktora koji su pokrenuli drugi val blues booma u prošlom stoljeću. (Iako su u biti svirali iskljućivo R&B).

John Belushi je inače albanskog porijekla, a brat mu je danas veoma poznati, Jim Belushi, nositelj glavne uloge u seriji „Svijet prema Jimu“.

R.I.P.!

Povezani članci