“The British Invasion”

Ožujak – 1964.

Čudna je to situacija bila, te godine gospodnje 1964-te.

Amerika je krajem pedesetih i ne bivajući svjesna, preko Atlantika poslala blues koji je uhvatio korijene u UK. Polako, ali neumoljivo sigurno, blues počinje svoj nezaustavljivi pohod po Otoku, povlačeći sa sobom mlade i donoseći rađanje novih muzičkih formi.

Situacija u biti nije mogla biti apsurdnija nego jest bila. Prezrena forma u Americi postaje prevladavajuća i poželjna u UK. Rađaju se sastavi koji svoj repertoar temelje na bluesu i obradama blues tema. Mnoge od tih tema su tek nakon što su ih golobradi momci obradili, postali standardi.

Kako nije bilo interneta i masovnim sredstava komunikacije, mnogi blues glazbenici uopće nisu bili svjesni da su preko Atlantika zvijezde u koje se kunu novopečeni idoli masa.

I onda je došla na red i 1964-ta godina , kad The Beatles otvaraju prostor za invaziju, koja će se u muzičkom rječniku označiti kao “The British Invasion”. Nakon The Beatlesa u prvom valu slijede The Dave Clark Five, The Kinks, The Rolling Stones, Herman’s Hermits, The Animals i The Who.

Bez ulaženja u detalje, jer ovo je ipak samo mala notica iz povijesti, moram napomenuti i eventualno ispraviti jednu povijesnu nepravdu. Naime, uvriježeno je mišljenje da su The Beatlesi bili ti koji su pobrali vrhnje invazije. I jest, ali na nepravedan način, jer najpopularnija grupa prvog vala, a i ostalih nakon njega su bili The Animals. Oni su bili ti koji su “drmali kontinentom, a The Beatlesi su im gledali u leđa.

Zašto je tome tako, povijest je jasno poentirala u jednoj riječi – manager. Dok su The Beatlesi imali postojanog (genijalnog) Brian Epsteina, The Animals su najveći problem imali baš na tom polju. Neprestano mijenjanje managementa i nepostojanost promocije, površni pristup radu grupe, dovelo je do toga da se bend raspadne na vrhuncu slave. I dakako, ostali bendovi su je veoma brzo zasjenili na muzičkom polju.
Šteta!

“The British Invasion” se nastavio u sljedećim godinama, sljedeći logiku prvog vala. Amerika je relativno kasno odgovorila na bačenu rukavicu, zadovoljavajući se uvoznim grupama. Onog trenutka kad su na američkom kontinentu počele nicati grupe, mnoge će postati legendarne, rock je dobio svoju finalnu formu i pokrio zemaljsku kuglu.

Ostalo je povijest.

Povezani članci