The Beatles

Ožujak – 1960.

Osniva se grupa The Beatles!

Teško da je itko u to vrijeme mogao u tim golobradim mladićima vidjeti išta drugo do reproduktivaca ondašnjeg vladajućeg stila, skifflea. No, povijest im je namijenila veliku ulogu. Samim formiranjem finalne četvorke, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr, nije se rodila instant magija, kao što bi se očekivalo. Jest da je puno toga sjelo na svoje mjesto dolaskom Ringa, ali, band se brusio po klubovima Liverpoola i Hamburga, tražeći sebe na ondašnjoj sceni.

Najznačajniji trenutak u karijeri benda je bio susret s managerom, Brian Epsteinom. On je bio taj koji je vidio “ono nešto” u njima i počeo obilaziti diskografske kuće. Uz ovo je vezana jedna od najbizarnijih priča u povijesti muzike. Ukratko, prilikom posjete Briana Epsteina diskografskoj kući Decca, ovi ga odbijaju s obrazloženjem, da je vrijeme bendova od četiri člana prošlo i da ako može, da se vrati svom odvjetničkom poslu u Liverpoolu, te se ostavi “čorava posla“.
Bit će to najveći promašaj u muzičkoj industriji uopće.

Još je jedan trenutak bio ključan u životu grupe. Angažiranje producenta, George Martina, koji je svojim poznavanjem klasike i dakako instrumenata, kanalizirao divlje ideje u predivna djela.


The Beatles – Cavern Club 1962. godine!

O ovim počecima The Beatlesa bi se moglo pisati danima, jer sam je bend i njegovo djelovanje pomalo nestvaran s današnje perspektive. Ne zaboravimo, akteri ove priče su bili jedva punoljetni, (Harrison u Hamburgu čak ni to!), a do svojih kasnih dvadesetih kad su se raspali, u muzici su napravili ono što nitko prije njih nije i time obilježili cijelo stoljeće, ali i samo postojanje ljudskog roda kroz prizmu umjetnosti.

O brojkama ovaj put ne bih, samo notica, da su te iste, monstruozne. I one su nestvarne, čak i u usporedbi s najprodavanijim umjetnicima cijelog razdoblja. Sama činjenica da su prodali oko 600 000 000 ploča diljem svijeta manje više sve govori!

Nakon raspada svi odreda nastavljaju uspješne karijere, ne u razredu matičnog benda, ali to se nije ni očekivalo.

Nažalost, Lennon biva ustrijeljen na pragu svog stana, Harrison umire od raka pluća 2001. godine, tako da su danas živi McCartney i Ringo. Ovaj duo je još uvijek aktivan i vjerujem da će to ostati do svog posljednjeg trenutka.

O samom opusu The Beatlesa ovom prilikom nema smisla, jer sastav je bio svjetionik koji je palio nova svjetla i osvjetljavao put stotinama, tisućama novih sastava.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci