Journey – “Next”

Veljača – 1977.

Journey snima treći i finalni album prve faze postojanja.

I pored nastojanja da se dodvore sve agresivnijim intervencijama diskografske kuće, album ipak ima elemenata jazza. Drugim riječima, jasno je da se grupa teško odvaja od svog nedonoščeta koje nije uspjelo izrasti u punokrvni izraz.

Potencijal je bio tu, talent je bio tu, ali … uvijek ono, ali … cekini nisu pljuštali i sve je bilo za ludu.

“Next” je posljednje iz tabora grupe Journey što se može smatrati pod autentičnim i originalnim izričajem grupe.

Da se razumijemo, na albumu ima lutanja, ima nebuloznih pasaža i pokušaja komercijalizacije, ali isto tako, pozadina i atmosfera neupitno upućuju na gore napisano.


Journey – „Hustler“

Album sadrži par stvarno dobrih kompozicija i u biti je daleko od oznake „loš“, ali u kontekstu prvog albuma i napora oko njegove formulacije i realizacije, premalo i prekasno. Dovoljno je spomenuti da se ni jedna kompozicija s ovog albuma nije zadržala kao standard na budućim koncertima grupe, a da ironija bude veća, dvije singlice skinute sa albuma, “Spaceman” i “Here We Are”, nikada nisu ni izvedene u živo!?

Nakon ovog albuma Journey pronalazi Steve Perrya i grupa drastično mijenja smjer i kreće u pohod na top liste i stadione. Ništa lošega u tome da se od prve startalo na tom kolosijeku. Ovako, muzika je izgubila nešto što je moglo postati veliko, možda veće i od samih sudionika ove priče. Nažalost, kao i mnogo puta do danas, želje su jedno, a mogućnosti nešto sasvim drugo.

Ne treba ni smetnuti s uma da je ovaj album dočekan na nož od strane kritike. Publika nije baš dijelila njihovo mišljenje. Volio bih recimo, vidjeti tog kritičara koji je dao lošu ocjenu ovom albumu, kako je ocijenio kasniji (stadionski) opus grupe.

Jer jasna je jedna stvar, ma koliko bili “loši“, “Look Into the Future” i “Next”, još uvijek su svjetlosnim godinama iznad onoga što je slijedilo nakon njih!


Journey – “Next” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci