Rush – „Fly by Night“

Veljača – 1975.

Kanadska grupa Rush izdaje drugi album „Fly by Night“.

Ovaj album zapravo predstavlja onaj stvarni početak trijumfalnog pohoda, koji je bez prekida trajao do Siječnja 2018. godine, kad je grupa objavila da prestaje s radom.

Zašto početak, jasno je čim se sagledaju činjenice vezane uz njega.

Kao prvo, ovo je prvi album na kojem sudjeluje Neil Peart na bubnjevima, te je ova postava bila aktivna do finalnih dana. Sudbina je htjela da originalni bubnjar John Rutsey, jednostavno nije mogao pratiti grupu u ritmu kojeg su nametale turneje i svakodnevni nastupi, poglavito zbog uznapredovane šećerne bolesti.

Nakon što je održana audicija, odlučeno je da se uzme Neil. No, ispalo je dobro i to, što je Neil pored bubnjanja pisao liriku, tako da je na sebe preuzeo narativni dio muzičkog opusa grupe.


Rush – „Fly by Night“

Kao drugo, ovaj album se počeo probijati u Americi, poglavito po radio postajama specijaliziranim za progresivnu muziku (da i to je postojalo i to u ne malom broju, u stvari u toliko broju, da su dovodili progresivnu muziku na klasične top liste i posredovali punjenju stadiona za iste).

Ovaj proboj na američko tržište će grupi Rush donijeti status kojeg će zacementirati svojim kasnijim izdanjima, status kojeg nisu uživali ni Led Zeppelin u svojim najboljim danima.

Fokus na američki kontinent je imao svoju cijenu, u Europi, Rush je u biti bio nedovoljno poznati sastav i pored ogromnog opusa, a o kvaliteti da i ne govorim.

Imam neki osjećaj, da Europa tek treba otkriti Rush.


Rush – „Fly by Night“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci