John Lennon – „Live in New York City“

Veljača – 1986.

„Live in New York City“ je drugi album iz serije živih snimaka koji je izdan nakon smrti John Lennona. Dakako, pod budnim okom udovice, Yoko Ono.

Album je snimljen u osmom mjesecu 1972. godine u Madison Square Gardenu, u New Yorku. Tog dana Lennon je u stvari priredio dvije predstave, jednu popodnevnu i nakon nje, večernju. Sav prihod je išao u dobrotvorne svrhe, točnije, sav je novac uplaćen jednoj dječjoj bolnici.

Na koncertu su gostovali Stevie Wonder, Roberta Flack, Melanie Safka i Sha-Na-Na, ali njihovi nastupi nisu uključeni u ovaj album, a ni na videu, koji je izašao nakon izlaska albuma!?

„Live in New York City“ je u biti bio zadnji Lennonov pun koncert. Sam koncert s muzičke strane je bilo predstavljanje novog albuma „Some Time in New York City“, koji je by the way, po izlasku, komercijalno, potpuno podbacio.

Na albumu su se našle i pjesme s prethodnika, i isto tako, Lennon je ubacio set pjesama svog bivšeg benda, The Beatles.


John Lennon – „Come Together“

Prijem albuma je bio mlak. Yoko je bila izložena najprije kritici samih članova pratećeg benda, da je krivo odabrala kompozicije. Naime, spočitavali su joj da je odabrala slabije, s popodnevnog koncerta, umjesto večernjeg. Isto tako, prebacivano joj je da je u video snimci, editiranjem u studiju, sebe stavila u prvi plan, iako je koncert vodio i odrađivao Lennon.

I pored svega, „Live in New York City“ je došao do #55. mjesta UK top liste i na iznenađenje svih, na Billboardu na #41 mjesto, postajući zlatnim nedugo nakon izlaska.

Ovaj album je značajan u Lennonovom opusu iz nekoliko razloga. Ovo je u biti bio jedini puni koncert Lennona nakon što je kao član The Beatlesa napustio žive nastupa 1966. godine. I kao što sam spomenuo, bio je to ujedno i njegov posljednji veliki nastup.

I na kraju, bio je to posljednji nastup Lennona s Yoko Ono i svojim pratećim bendom Elephant’s Memory.


John Lennon – „Live in New York City“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci