Ten Years After – “Stonedhenge”

Veljača – 1969.

Debut album grupe Ten Years After je označio početak jedne velike priče u rock muzici. Donoseći mješavinu root i urbanog bluesa upakiranog u agresivni izričaj, Ten Years After priskrbljuje sebi visoku poziciju na uzburkanoj Otočkoj sceni, ali i van nje.

Iako i nije bila baš tajna što će donijeti drugi album, ipak je njegov izlazak bio svojevrsno iznenađenje. Naime, sam Alvin Lee je u nekoliko navrata izjavio da je na njega značajno djelovao „Bitches Brew“, Miles Davisa, koji je samim izlaskom preokrenuo svijet muzike i izvršio ogroman utjecaj na svijet muzike tog doba. Tako će na drugom album grupe Ten Years After, „Stonedhenge“ vladati mješavina poznatog urbanog s root bluesom, uz boogie, ali s primjetnim utjecajem jazza u fuzijskom obliku, dakako prezentiran kroz gitaru novog gitarskog heroja Alvin Leeja.

Kako je album primljen svjedoči činjenica da je grupi poslužio kao direktna karta za Woodstock, koji ih je pak etablirao u svjetske rock zvijezde. Na valovima tog statusa će plivati do kraja života, kako grupe Ten Years After, tako i nasljednice, Ten Years Later, pa i solo karijere Alvin Leeja.


Ten Years After – “Hear Me Calling”

Na albumu se nalaze budući koncertni standardi grupe, ali interesantno, isto tako na njemu nema kompozicije koja bi bila izdana kao singlica. No, u to vrijeme se to nije uzimalo kao neki nedostatak, jer moda konceptualnih albuma i dugih kompozicija je ulazila u svoj zenit, što je na globalnoj razini značilo smrt za singlice.

O statusu albuma svjedoče i pozicije na top listama. Sam ulazak na najveću i najjaču na svijetu, Billboard, priskrbljuje mu ogromnu tiražu. Možda se #61. mjesto i ne čini nekim velikim uspjehom, ali iza ovog broja stoji u najmanju ruku zlatna tiraža.
U UK se popeo među prvih deset i time zaokružio pobjedonosni pohod.

I za kraj raritet. Album „Stonedhenge“ je pola stoljeća nakon izlaska, u originalnoj, mono verziji, postao toliko rijedak, da na tržištu postiže nevjerojatne cijene. U biti, pozicionirao se na sam vrh potražnje kolekcionara vinila.


Ten Years After – “Stonedhenge” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci