“The Day The Music Died”!

Veljača – 1959.

Treći dan Veljače 1959. godine je jedan od onih crnih dana u povijesti muzike kojih se najradije ne bi sjećali. No, dogodilo se i u povijesnim crticama neminovno nalazi svoje mjesto.

The Winter Dance Party Tour je bila u punom zamahu, planirana je za 24 grada diljem Amerike. Dvorane su bile pune, prepune. Kako i ne bi kad su u istoj večeri redom nastupali novi idoli, Buddy Holly, the Big Bopper i Ritchie Valens, svaki sa svojim velikim hitom i još pregršt eksplozivnih numera. Kako je koncert bio podijeljen u tri djela, bilo je za očekivati da će svaki od izvođača tih svojih pola sata maksimalno iskoristiti. To se i dogodilo, i već nakon prvih nastupa Amerikom se počela razlijevati masovna histerija. (koja će svoju kulminaciju doživjeti pohodom Beatlesa po tom kontinentu).

Nakon koncerta u Clear Lakeu u Iowi, u autobusu kojem su putovali je zatajilo grijanje i kasnio je zbog nagomilanog snijega po putu. Čekala ih je dupkom puna dvorana. Muzičari su promrzli skočili direktno iz autobusa na pozornicu, što je dakako izazvalo nezadovoljstvo među izvođačima.  Dogovoreno je da nakon ovog koncerta, bar glavne zvijezde odlete na sljedeći koncert, kako bi se propisno odmorili i pripremili za nastup.


Ritchie Valens – “La Bamba” (1958)

Manager turneje Carroll Anderson je poznavao vlasnika male lokalne avio kompanije, te je zahtjevu udovoljeno. Za let do sljedeće destinacije, Moorhead u Minnesoti, iznajmljen je jednomotorac Beechcraft Bonanza.

Po završenom koncertu, dio touring tima je napunio mali avion i u 1:00 ujutro, avion je uzletio, da bi nakon nepune minute u zraku krenuo prema zemlji. Svi u avionu su poginuli, a Amerika i cijeli muzički svijet tog doba zavijeni u crno.


Buddy Holly & The Crickets – “Peggy Sue” / on The Ed Sullivan Show

No, u tim trenucima nitko nije primijetio da je avion doživio nesreću. Kako se avion nije zapalio pri padu, ostaci su otkriveni tek sljedeći dan. Prvi rezultat istrage su kao uzrok nesreće okrivili veoma loše vrijeme i snježnu oluju, ali kad je kompletna istraga završena, ispostavilo se da je pilot bio nevješt u očitavanju novih instrumenta koji su netom ugrađeni u avion, te je tako pogrešno pročitao visinu aviona, što je i glavni uzrok nesreće.


Big Bopper – “Chantilly Lace” (1958)

Smrt pionira ranog rocka je bila inspiracija za vjerojatno najveću poemu u povijesti rocka, epsku „American Pie“, kantautora Don McLeana. U njoj je napisao stih, “the day the music died”, koji se danas uvriježio i vezan je za taj dan i tu nesreću.

Smrt Buddy Hollyja, the Big Boppera i Ritchie Valensa nije zaustavila lavinu koja se kotrljala i uskoro zapljusnula zemaljsku kuglu, ali, njihov odlazak je stvorio ogromnu rupu u izričaju tog doba, toliku da je prošlo vremena dok je netko nije uspio dostojno napuniti. Govorim dakako o the Beatlesima, koji su tek par godina kasnije počeli brati zvjezdane plodove koje je ovaj trio ostavio neubrane iza sebe.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci