Solstice – “Light Up”

Vidjeti svjetliji dan

Tako je došao najkraći dan, i godina je umrla,

I posvuda niz stoljeća snježnobijelog svijeta

Dolazili su ljudi pjevajući, plešući,

Da otjeraju tamu.


Hladnoća, tama i nepoznato mogu biti snažni simboli, ali, iako je još dobar dio zime pred nama, od prvog dana nakon zimskog solsticija dani postaju sve duži, te umjesto da sa strahom gledate na zimu, evo šest pjesama koje će vas podsjetiti na čari sunca, te pružiti vam toplinu i utjehu kada zapušu ledeni vjetrovi, potičući na razmišljanje i obnovu.

Jednako fascinantno konceptualna i provokativna kao i na njihovom prethodnom albumu, ovo je glazba koja može pokrenuti vaše srce, vaš um i vaša stopala na različite načine i u različitim stupnjevima, i daleko od toga da je lako klasificirati je kao ‘suvremeni prog folk’.

Preuzimajući koliko od britanskog folkrock pokreta toliko i od prog rocka, zaogrnuti u neo-prog ruho s elementima pastoralnog i simfonijskog proga, ali i jazzovskog, canterbury prog stila, Solstice jedva da su odlutali od tog temeljnog identiteta, koji je na svoj način prilično nevjerojatan, posebno s obzirom na raznolikost postava i inkarnacija kroz koje su prošli u više od četiri desetljeća postojanja.


Solstice – “Light Up”

Glazba se može opisati kao ikonična mješavina violine i gitare, koja se plete oko delikatnih i strastvenih ženskih vokala podržanih pokretačkom ritmičkom složenošću, pri čemu u besprijekorno teksturiranoj međusobnoj igri ansambla, uz izvrsno fraziranje između instrumenata, ne izostaju izmjene melodijskih tema koje prelaze iz sjene u svjetlo i daju skladbama posebnu toplinu.

Spajajući zemaljsku duhovnost sa svjetovnijim temama, ‘Light Up’ je, kao i sve ostalo u njihovom opusu, sveobuhvatna glazbena proslava njihovog vlastitog tkanja, ispreplećući sve niti koje prolaze kroz njihov rad i tkajući ih u jednu vrlo zadovoljavajuću cjelinu; album u kojem iskustvo, umijeće, ukus i osjećaj idu zajedno.

Nižući se u jednu zaokruženu cjelinu, pjesme koje slijede uklapaju se zajedno s fluidnošću, osjetljivošću i emocionalnom dubinom. To je nešto kao osjećaj suprotan modernoj urbanoj glazbi: umjesto umjetno stvorenih zvukova koji oponašaju betonsku džunglu, čini se kao da je kanaliziran kroz samu prirodu.


Solstice – “Mount Ephraim”

Osjećate se kao da ste zakoračili u nečiju dušu i živite njegov život i osjećate ono što on osjeća, a da ne znate točno zašto. Ovaj konceptualni identitet albumu odmah daje snažno jedinstvo svrhe, što se prenosi kroz glazbu i osnažen je povezivanjem svake pjesme s tematskom prirodom evokativne naslovnice, uz bogatiju sliku i, kao rezultat, više suosjećajnu s lirskim i glazbenim stilom.

Možda upravo tekst naslovne skladbe najbolje ilustrira duh albuma: “Let the morning in and the day begin. Wash the night away. There’s a place in here. She will keep you near. Don’t look the other way. Let the new light in. And begin again. Find another way. Here’s a place to start. Listen to your heart. See a brighter day. Give your heart away“.

Stoga, ohrabrimo i svoj duh dok se Zemlja priprema izići iz ovog vremena povlačenja u sezonu ispunjenu svjetlom.

Obećanje, koje je iz vijeka u vijek,

Opet će smiriti zimski bijes,

Namirisati zrak i obojiti zemlju.

I tvoja će bogata milost biti naša pjesma.


Solstice – “Bulbul Tarang”


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci