Pavlov’s Dog – “Pampered Menial”

Veljača – 1975.

Kad se na muzičkom nebu pojavio sastav Pavlov’s Dog instant je za sobom povukao ogromnu pažnju svih u miljeu, jer nosila ga je singlica „Julia“, koja je na najljepši načini eksploatirala glasovne mogućnosti Davida Surkampa. Odmaknut od svih klišeja i standardnih vokala tog doba, neusporediv s nikim i ni jednim, David Surkamp je grupi osigurao mjesto pod reflektorima.

Drugim riječima, u svim krugovima, pa i onih koji su prog gledali preko nišana, bili su tema broj jedan, uz pitanje, što dalje, kako dalje … jer ovo je bilo i te kako obećavajuće.

Na drugi album se čekala godina dana, i donio je grupu, ne u wouuu izdanju, ali kao neki logični nastavak prvijenca. Takvom da se oko njih već počeo kreirati kult.

I tu sudbina stupa na scenu. Iako neosporne popularnosti i s pozitivnim kritikama, albumi se ne prodaju!


Pavlov’s Dog – “Julia”

To neminovno dovodi do trzavica, a u njihovom slučaju takvih da treći album, skoro finaliziran, nikada nije izdan, jer se grupa raspala. (dakako u to vrijeme, ugledao je svjetlo dana u nekoliko verzija kasnije!).

Što se dogodio s grupom i njihovim sljedbenicima, zašto, kad su imali sve što jedna grupa može imati?
Imali su nepodijeljene simpatije medija i „in progress“ stvaranje vjernog sljedbeništva, koje je počelo dizati grupu na nivou kulta.

Pored slabe prodaje albuma, odgovor se možda krije u izjavi Davida Surkampa prilikom objave da se bend raspušta. Na prvom albumu su se svi okušali u pisanju pjesama, mnogima su pjesme i uvrštene, dok se već na drugom albumu izdvojio kreativni duo David Surkamp i Doug Rayburn, potpisavši većinu materijala na njemu. A svi su htjeli biti autori pjesma na albumu, i dakako, ono što je bujalo pod površinom, buknulo je u toj mjeri da treći album, kao što sam već napomenuo, skoro dovršen nikad nije finaliziran, ni izdan.

Dakle, „Pampered Menial“ bi se komotno mogao nazvati debut i swan song grupe, iako tako ne izgleda. A još manje je izgledala njegova stvarnost, jer Pavlov’s Dog je punio dvorane i počeo se širiti na otvorene prostore. U biti, njihova je muzika i bila za tu vrst svetkovina, jer boraveći djelom u prog, djelom u AOR zoni, privukli su sljedbenike sa svih strana i svih provenijencija. Prava je šteta što nisu nastavili razvijati taj izričaj.


Pavlov’s Dog – “Theme from Subway Sue”

No, istovremeno, ne smijemo zaboraviti trenutak u kojem se sve skupa odvijalo, a to je da je AOR u prog miljeu preko Velike Bare, u Staroj Dami,  imao izrazito negativni predznak, skoro da mu je prijetilo progonstvo van prog kontinenta. (što se naposljetku i dogodilo, ali nešto kasnije!)
I dok je u Americi punio stadione i prodavao milijune albuma, preko, u Europi je bila sasvim druga priča.

Pavlov’s Dog su se ponovo „ujedinili“ u novom tisućljeću. Ovi navodnici su tu jer jedini originalni član je bio David Surkamp. Pri tom su izdali album „Prodigal Dreamer“ s kojim je grupa pokušala povratiti stare pozicije.
Dakako, nitko se nije više zanosio mišlju o stadionima, ni velikim dvoranama, ali pristojan auditorij im je uvijek dolazio na koncerte.

O legislativi grupe bi se mogla napisati knjiga, jer vjerojatno ne postoji grupa u povijesti moderne muzike koja je s manje rada (albuma) dobila više pažnje od kritike i auditorija. Samim time cijela priča o ovoj grupi dobiva mitske dimenzije

I za kraj o imenu albuma. Nije mi poznato odakle su ga uzeli, ali u slengu “Razmaženi rob“ ili u drugoj verziji slenga „Razmaženi radnik u umobolnici“, znači puno više od običnog naziva albuma.

Poslušajte ga i pogledajte još jednom potencijalne naslove i odlučite sami!


Pavlov’s Dog – “Pampered Menial” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci