Iron Maiden – “Killers”

Veljača – 1981.

Album “Killers” Iron Maidena koji je izašao jedva godinu dana nakon izlaska njihovog više nego odličnog debi albuma imao je dosta težak i nezahvalan zadatak. Nakon što su skoro svi rock kritičari ishvalili prvi album i bend općenito, na “Killers”-u je bilo da nastavi taj niz hvalospjeva.

No, to se ipak nije dogodilo… dapače, dobio je ulogu neželjenog drugog djeteta i dugo vremena je bio zanemaren i od publike, a i od Maidena samih.

Iako je “Killers” produkcijski odrađen daleko bolje od prethodnika te bio prepun sirove energije i pravog hard rock zvuka, pjesme jednostavno nisu bile toliko upečatljive.

“Killers” se većinom sastoji od pjesama koje, kao, nisu bile dovoljno dobre da se nalaze na debi albumu, ali… , da li je to baš tako?


Iron Maiden – “Wrathchild” / (Live At The Rainbow)

Album otvara “The Ides Of March”, militantni instrumental kojega su mnogi okrunili titulom najboljeg intra nekog hard rock albuma. Prava je šteta da Maideni nisu češće radili instrumentale kao uvod u kasnije albume.

Odmah poslije nje dolazi “Wrathchild” koja je i himna samog albuma i najprepoznatljivija stvar s “Killers”-a.
Ovdje vokal Paul Di Anno dolazi do punog izražaja, ali isto tako vidljivo je da će okosnicu albuma imati bas linija Steve Harrisa koji je i napisao sve pjesme.

Album se nastavlja s Maidenovim klasikom “Murders In The Rue Morgue” sa kojom često otvaraju koncerte zbog posebne uvodne atmosfere kojom ova pjesma zrači.

Kad smo već kod koncerata, dolazimo da naslovne pjesme “Killers” koja je jedna od onih Maidenovih stvari na koje publika potpuno podivlja. “Killers” je apsolutni adrenalin od početka do kraja i spada u kategoriju najboljeg što su Iron Maideni ikad odsvirali.

Spomenimo još i baladu “Prodigal Son” koja odskače od ostatka albuma, prvenstveno bizarnim tekstom koji su mnogi pokušali objasniti, ali i zvukom akustičnog progresivnog rocka koji na momente podsjeća na Supertramp. Na “Prodigal Son” Adrian Smith ima možda najbolju solo dionicu na albumu.

“Killers” se s vremenskom distancom ipak pokazao kao „ubitačan“ album i cijenjen je prvenstveno zbog toga što sa njime završava jedna era Iron Maidena.

Nakon ovog albuma pjevač Paul Di Anno je dobio otkaz iz benda zbog nekontroliranog drogiranja i pijančevanja i zamijenjen je Bruce Dickinsonom.

Ostalo je… povijest.


Iron Maiden – “Killers” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci