Jefferson Airplane – „Surrealistic Pillow“

Veljača – 1967.

San Francisco se budi i u svijet šalje emisare „beata“.

Počivajući na filozofiji Jack Kerouaca i njegovog romana „On The Road“, muzička umjetnička scena buja ispod površine kombinirajući folk i psihodeliju.

Iako najavljen prvim albumom, drugi album grupe Jefferson Airplane, „Surrealistic Pillow“ izlazi i pomalo neočekivano hara scenom, najprije lokalnom, potom američkom, da bi se prelio preko Atlantika i u tom pohodu zarazio cijeli svijet.

Na albumu se po prvi puta pojavljuje Grace Slick, koja će obilježiti ovu grupu do kraja njenog postojanja i uskrsnuća u obliku Jefferson Starshipa.

Inače, s albuma su skinute dvije singlice , “Somebody to Love” i “White Rabbit” koje redom dolaze na vrhove top lista.

Ova potonja, “White Rabbit” postaje himnom sedamdesetih i biva uvrštavana u manje više sve filmove posvećene ovom razdoblju.


Jefferson Airplane – “White Rabbit”

Da li treba napominjati da se nalazi i u soundtracku filma „Apocalyse Now“?!

Snimljen s dva vokala, kojima su potporu davali daroviti i maštoviti muzičari, album dan danas odiše duhom svog vremena. I pored svog arhaičnog zvuka, ništa nije izgubio do današnjih dana. Ako na to dodamo isto tako arhaičnu produkciju, ali i izuzetnu atmosferu koja se isprepleće oko svake kompozicije na albumu, dobivamo bezvremensko djelo u svim svojim segmentima.

A koliko se sjećam, umjetničko djelo koje odolijeva zubu vremena i čak dapače, dobiva sa njime, uvijek se nazivalo remek djelom.

Pa zašto i ovaj put ne upotrijebiti ovaj pridjev i to s punim pravom. „Surrealistc Pillow“ jest remek djelo, ne samo svoje epohe, jer ta bezvremenost ne poznaje godine i desetljeća, već je remek djelo ljudskog stvaralaštva u muzici uopće.


Jefferson Airplane – „Surrealistic Pillow“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci