Sunchild – “Exotic Creatures And A Stolen Dream”

Pastorale doline plavog i zlatnog

Praksa često potvrđuje činjenicu da postoji poveznica između predivne naslovnice i dobrog albuma. Stoga sam, između ostalog, dopustio da moj odabir glazbe djelomično odredi prekrasan omot, premda mi diskografija ovog kolektiva nije nepoznata.

Dakle, privučen fantastičnom ilustracijom Igor Sokolskiy-a, pokušao sam uvelike preslušati novi album sastava Sunchild, jednog od brojnih projekata Antony Kalugin-a, od kojih je Karfagen svakako najpoznatiji.

Kao otmjeno i dinamično izdanje “Exotic Creatures And A Stolen Dream” apsolutno je prekrasan početak godine i, stoga, najbolji način da je započnem jest slušanjem i pisanjem o albumu apsolutne vrijednosti kao što je ovaj.

Ova posveta ne mijenja njihovu uvriježenu glazbenu orijentaciju, jer i dalje živi od atmosferičnog, simfonijskog prog i art rocka, koji se očito temelji na zvučnim svjetovima projekata ovog ukrajinskog multiinstrumentalista i skladatelja.


Sunchild – “Life Lines”

Kao i uvijek, Antony je okupio svoju moćnu malu vojsku vrhunskih glazbenika i sunarodnjaka, koji uz vitalnost improvizacije razotkrivaju svu širinu svoje glazbene sposobnosti i glazbene genetike, maksimizirajući boje glazbe i zvuka koji oslikava Sunchild poglavlje, ističući se vlastitim identitetom i karakterom.

Skladateljski niz klavijatura i električne gitare grade osnovu spektakularne melodije, dok svi ostali instrumenti imaju vlastiti prostor, stvarajući zvučni ansambl visoke razine, bez viška virtuoznosti i bez manjka raznolikosti, favorizirajući simfonijski aspekt. Cijelo trajanje svite je iskorišteno, bez ostavljanja praznih prostora ili dijelova koji bi bili previše disperzirani kao što se ponekad događa u tako dugim pjesmama.

Muški i ženski glasovi izmjenjuju se i stvaraju dobar spoj dojmljivih tekstova s glazbom koja neprestano mijenja oblik i boju.

Dinamika je dobro promišljena u skladbama uz izmjene snage i delikatnosti, gdje uspješna mješavina sporih ritmova, tonskih sekvenci srednjeg tempa, sve do dinamičkih proboja, te mješavina delikatnih, čak sanjivih, romantičnih ambijentalnih zvukova, inspirativnih, neobičnih melodija, nepredvidivih harmonijskih promjena, zanimljivih aranžmana i čvrstih, isprepletenih glazbenih figura karakterizira cjelokupni rad.

Stoga, treba odati priznanje ovom iznimno produktivnom glazbeniku i njegovom ansamblu jer instrumentalni dizajn sadrži mnogo maštovitih detalja i neku atmosferičnu ambivalentnost, čiji pravi format, u konačnici, doista zadovoljava osnovni uvjet koji omiljeni glazbenik mora ispuniti: da duboko dirne slušatelja, na ovaj ili onaj način.


Sunchild – “Northern Skies”

No, iako je njegova glazba uvijek pozitivna, puna nade i želje za mirom, ovom prilikom u pozadini se kriju neke egzotične kreature s jedne i ukradeni snovi s druge strane.

Naime, zbog poznatih tragičnih okolnosti u njegovoj zemlji, u vremenu koje je uslijedilo, Antony je napustio svoj rodni grad Kharkiv (Harkov), koji je dugo pod opsadom ruskih trupa i dopušteno mu je da nekoliko mjeseci ostane u Poljskoj sa svojom obitelji i nekolicinom svojih glazbenika kako bi vježbali i nastupali po zapadnoj Europi kao glazbeni ambasadori Ukrajine šireći glas da njegov narod neće biti poražen. I usput je nastao ovaj album.

Ono što me čudi kod ovog albuma jest da unatoč situaciji, unatoč bombama, noćima bez struje i bez grijanja, mraku neizvjesnosti, straha, jecaja i molitve, ne čuje se bijes ni očaj. U stihovima se ne spominje rat. Ovdje je to, izgleda, dobro skriveno između redaka.

To bi mogao biti bijeg od stvarnosti, ili, vjerojatnije, sreća da je obdaren snagom sanjanja, da stvara dok je teško oteti se dojmovima o onome što se zbiva u dolini plavog i zlatnog. No, možda upravo takva glazba budi nadu i povjerenje kod svog tvorca i njegovih slušatelja. Očito, ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta, ali i o bilo kojem drugom načinu izražavanja, glazbi prije svega. Jer te su stvari jednako važne. Možda posebno u ovakvim vremenima.


Sunchild – “Northern Lights”

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci