Jimi Hendrix – “Hendrix in the West”

Siječanj – 1972.

Trenutak smrti Jimi Hendrixa je bio ujedno i pucanj za start lansiranja svega i svačega što se moglo povezati s njime. A sve što je izašlo, pozlatilo se, generirajući mahnitu potragu za bilo kakvim snimkama. Bilo je dovoljno na običnom kasetofonu imati snimljen dio ili cijeli koncert da bi se našao izdavač koji bi snimku, često neslušljivu, lansirao kao Jimijev album.

Veoma se rijetko događalo da je album lansiran nakon njegove smrti bio bar na tragu kojeg je utabao. Jedan od takvih albuma, vrijednih spomena čak i danas, je snimljen u živo, album „Hendrix in the West“.

Na albumu su zastupljene dvije inkarnacije the Jimi Hendrix Experience. Prva je s basistom Noel Reddingom i bubnjarem Mitch Mitchellom. Druga je s Billy Coxom na basu i Mitch  Mitchellom na bubnjevima. Druga je ujedno bila i posljednja inkarnacija, a snimke ove inkarnacije su nastale na The Cry of Love turneji, par mjeseci prije smrti Jimi Hendrixa.


Jimi Hendrix – “Little Wing”

Sadržaj albuma je pomalo neobičan, jer pored Jimijevih kompozicija, na njemu se nalaze obrade the Beatlesa, “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, “Johnny B. Goode” Chuck Berryja i “Blue Suede Shoes”, Carl Perkinsa.

No, album je zauzeo istaknuto mjesto u opusu Jimi Hendrixa po drugome. Naime, na njemu se nalaze dvije Jimijeve kompozicije, koje su potpunosti uhvatile esencu njegovog stvaralaštva i smatraju se vrhom živih snimka ovog umjetnika. Radi se o “Voodoo Child (Slight Return)” i nevjerojatnoj verziji, rekao bih, daleko najboljoj za sva vremena, “Red House”.


Jimi Hendrix – “Red House”

I kad se zbroje svi plusevi, jasno je da govorimo o vrhunskom albumu, albumu koji se „omakao“ u strvinarskom komadanju mrtvog umjetnika i napokon ga nakon toliko smeća izdanim pod njegovim imenom, prikazao u punom svjetlu.

A koje je to svjetlo, teško da ima razloga i razglabati, jer evo, prošlo je pola stoljeća od njegove smrti, a ime Jimi Hendrix još uvijek duboko odzvanja u muzičkom univerzumu.

I da, ovaj je album mala kocka u tom svemirskom mozaiku kojeg danas zovemo Jimi Hendrix.


Jimi Hendrix – “Hendrix in the West” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci