Amon Düül II / odlazak!

Siječanj – 1981.

Utemeljitelj Krautrocka, grupa Amon Düül II silazi sa scene.

Izrastavši na pepelu Amon Düüla, grupe koja je nastala u Njemačkoj komuni i nije imala ambicija za nekim širokim priznanjem, Amon Dull II je krenuo od točke gdje su prethodnici stali. U samom izričaju su proširili horizonte, ubacujući čak pop senzibilitet u avangardni izričaj, dobivajući na taj način izrazito pitku mješavinu underground muzike, koja se mogla jedino katalogizirati pod kapom Krautrocka.

Prvim albumom „Phallus Dei“, instant stječu kultni status i rijeku sljedbenika u underground pokretu. Kako se pod njihovim uticajem Krautrock počeo prelijevati preko granica Njemačke, tako je rasla i njihova popularnost van uskih granica komune, pa i same države.


Amon Düül II – “Archangel Thunderbird”

Njihov drugi album i moj Krautrock favorit „Yeti“, je donio još veću ekspanziju „klasičnog“ u izričaju, te čak uveo i kompoziciju u do tada poprilično kaotičnoj muzičkoj slici. Dakako, sve su teme proizašle iz jamova, o tome nema zbora.


Amon Düül II – “Yeti (Improvisation)”

Treći album „Tanz der Lemminge“ ih je etablirao u „svjetski“ poznatu grupu.

Nažalost, nakon još nekoliko studijskih (“Carnival in Babylon”,”Wolf City” i “Viva La Trance”) i par koncertnih albuma, grupa se raspada u Siječnju 1981. ostavivši iza sebe meteorski trag, koji dan danas sjaji nepomućenim sjajem.

Bend se ponovo okupio u devedesetima i u novom stoljeću i pri tom izdao nekoliko albuma, što studijskih, što ostataka s prijašnjih snimanja (u aranžmanu matične japanske? diskografske kuće, dok su članovi benda u potpunosti ignorirani prilikom rada na njemu!). Sva ta aktivnost jest da je bila intrigantna i na trenutke lucidna i u potpunosti naslonjena na prijašnji opus benda, nije donijela ništa nova osim evociranja lijepih uspomena.


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci