Mike Kellie
1947. – 2017.

Siječanj – 2017.

Preminuo je Mike Kellie!
Imao je 69 godina.

Mike je dalekih sedamdesetih osnovao dva velika benda, danas nažalost gurnuta na margini događanja, ali koja svako malo izrone na površinu i nedugo nakon, potonu u zaborav.

Legendarni Spooky Tooth su osnovani na pepelu grupe Art, koja je pak direktni nasljednik grupe V.I.P., u kojoj je stolovao Keith Emerson. A sve je počelo sastavom Locomotive, kojeg je Mike osnovao zajedno s Chris Woodom, koji se kasnije pridružio Steve Winwoodu u osnivanju grupe Traffic.

Sa sastavom Spooky Tooth Mike prodire u sam vrh ondašnje scene, postaju neka vrst kult grupe. Karizmatični Gary Wright je nedugo nakon dolaska postao alfa i omega grupe, te Mike nekoliko godina radi s njime kao su-kreator zvuka grupe.

Ono po čemu će još ovaj bubnjar ostati upamćen jest činjenica da je jedan od rijetkih, ako i ne i jedini iz “gornjeg razreda” britanskog rocka koji je uspješno iz rock tabora skočio u punk milje, osnivanjem grupe Only Ones. I Only Ones postaje legenda koja se u punk krugovima prepričava do današnjih dana. Njihov album “Another Girl, Another Planet” je klasika punk pokreta!

Po prestanku rada grupe Mike odlazi s aktivne scene i posvećuje se radu u studiju te postaje cijenjeni session muzičar. U tom periodu svog života je radio s nebrojeno muzičara i grupa. Dovoljno je spomenuti da je bio studijski bubnjar za Joe Cockera na njegovom prvijencu, George Harrisona, Petera Framptona i grupu Traffic.

Mike Kellie nije bio zvijezda za života, a koliko je meni poznato, nije tomu ni težio. Muzika i želja za izražavanjem kroz sviranje svojih bubnjeva ga je napravilo “tihom zvijezdom” za koju su znali svi koju su trebali.

Za ostale ni sam nije puno brinuo!

R.I.P.!

Povezani članci