Hedvig Mollestad & Trondheim Jazz Orchestra – „Maternity Beat“

i nakon Mahavishnu, Mahavishnu

Pisati o albumu „Maternity Beat“ nakon samo par slušanja je ravno „plesanju arhitekture“ (parafraza pok. Zappe), iako ni konačni uradak u obliku teksta koji bi trebao biti fokusiran na album i govoriti o njemu ne odstupa daleko od te izreke.

Znam, Zappa je bio genij i imao je svojih pametnih, i kad je tome tako, nema druge nego se uhvatiti u zagrljaj sa zidom, zagristi ciglu i otplesati ovaj album, pa kud puklo da puklo!


Album je stilski toliko diversificiran da svaki od „udrobljenih“ žanrova traži pristup par excellence da bi se prodrlo u samu bit kompozicije.

Nije tajna da je fuzija u sedamdesetima prošlog stoljeća dominirala čak i main stream prostorom, te se krajem dekade utopila u samodopadnost i manirizam. Tih je godina opadanja interesa za nju bilo nemoguće očekivati bilo kakvo ponovno rađanje žanra u nekoj drugoj formi, jer je za to doba, u to vrijeme, sve manje-više bilo rečeno i krug se zatvorio.
Da li se zatvorio zauvijek?


Hedvig Mollestad & Trondheim Jazz Orchestra – „Little Lucid Demons/Alfons”

Nije, ali trebalo je proći godina i godina, da stasa nova generacija muzičara koja je svoje uporište našla u jazzu, rocku i dakako njihovoj miješanoj varijanti. Interesantno je da je veliki dio te današnje fuzijske scene smješten sjeverno od svih muzičkih centara prošlosti i egzistira u hladnim predjelima snijega i leda.
Koji je tome razlog, više je sociološko nego umjetničko pitanje?

U tom kontekstu ime Hedvig Mollestad jeste poznato, ali i nije. Poznato je ljubiteljima današnje fuzije, nepoznato, zato što je današnja fuzija svjetlosnim godinama udaljena od mass medija i time od main streama. Budimo iskreni, nivo mogućnosti apsorpcije iole kompleksnijeg muzičkog izričaja kod današnjeg prosječnog konzumenta muzike je daleko ispod osnovnog minimuma.


Hedvig Mollestad & Trondheim Jazz Orchestra – „All Flights Cancelled”

Dakle, nakon bogatog opusa sa svojim triom Hedvig Mollestad se okreće novom izazovu, suradnji s jaz orkestrom. Sklizak teren kojeg je svojevremeno izbjegavao čak i McLaughlin.

No, Hedvig nema kompleksa, tema je zadana, majčinstvo i sve vezano uz njega, što prezentira više muzikom nego skromnom lirikom. Suradnja s orkestrom neminovno nosi i konotaciju nekakvog kompromisa, pogotovo u aranžerskom smislu, jer teško da se konceptualno može dozvoliti da orkestar bude samo pozadinska muzika koja popunjava rupe.

Sve je te zamke Hedvig Mollestad izbjegla na uštrb drugog kompromisa, stilskog. Na albumu caruje skoro pa klasičan orkestralni jazz izričaj na jednu stranu i na drugoj strani, čista fuzija u najboljoj maniri Mahavishnu Orchestra. I ne samo to, pasaži u kojima Hedvig Mollestad eksploatira Mahavishnu izričaj su, hm, znam da je svetogrđe ali, pasaži su možda ono što je trebalo doći na albumima Mahavishnu Orchestra nakon „Visions of the Emerald Beyond“, dakako, uz tranziciju klasike u jazz kao oslonac blenda.

Na drugu pak stranu, sam tretman vokala neizostavno asocira i ukazuje na drugi uzor, Laurie Anderson, što kao rezultanta album premješta u sam centar eklektičke fuzije.


Hedvig Mollestad & Trondheim Jazz Orchestra – „Maternity Beat“

No, kad se album pokuša konceptualno sagledati kao jedna „kakofonična“ cjelina, ponovo hm, duh „Lizarda“ lebdi nad njime. Teško da ćemo na albumu naći išta što bi direktno upućivalo na ovu tvrdnju, osim čiste igre asocijacija autora ovog teksta.

Razlog vjerojatno leži u činjenici da je album prepun obrata i iznenađenja, pa čak i na ponovljena slušanja, kad bi sve trebalo biti poznato, jer da se vratim na početak, o albumu je nemoguće pisati, a ne uzeti u obzir sve njegove komponente od kojih je stvoren.

Hedvig Mollestad i Trondheim Jazz Orchestra su napravili odličan album za sve one koji od muzike traže više od puke neprimjetne pozadinske buke.
I oko toga nema zbora!

Ono oko čega ima i nažalost će ga biti, koliko je današnji široki auditorij spreman prihvatiti ovakav rad kao osnovu muzičkog bivstvovanja, pa i samog angažmana?

Odgovor nije niti malo retorički, nažalost!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci