The Flaming Lips – “Oczy Mlody”

Siječanj – 2017.

Progresivna grupa The Flaming Lips je objavila album “Oczy Mlody”.

Kao pilot je lansirana singlica “How??”. Na prvi pogled je vidljivo da sam naziv baš i nema neko duboko značenje, a sumnju je otklonio idejni tvorac Wayne Coyne, izjavivši da ne znači ništa, ali da mu se sviđa muzika riječi.

Album “Oczy Mlody” je nasljednik uspješnog prethodnika “The Terror”, izdanog 2013. godine. Doduše “The Terror” nije posljednje izdanje, ali jest posljednje autorsko. (Flaming Lips su 2014. godine izdali album obrada “Beatlesa, “With a Little Help From My Fwends”, te finalizirali projekt s Miley Cyrus).

Interesantno je porijeklo imena albuma. “Oczy Mlody” u biti na poljskom znači “oči mladih”. Iako frontman i pogonska lokomotiva benda Wayne Coyne kaže da naslov nema nikakvo značenje, već samo igra na muziku riječi, ipak, … . Porijeklo ovog naziva vuče od naslova knjige koja mu je slučajno dospjela pod ruke, “Blisko Domu”, pisca Erskinea Caldwella. Kako je tematika albuma, a i same knjige poprilično podudarna, teško se oteti dojmu da se ne radi samo o muzici riječi bez značenja.


The Flaming Lips – „How??“

Album je primljen s dozom skepse, poglavito među kritičarima, jer se ipak bavi temama koje nisu baš “svakodnevne” a muzički predstavlja skretanje s putanje koja se očekivala nakon prethodnika.

U biti, teško je davati ikakve ocjene ovakvim ostvarenjima jer “nitko nije prorok u svom selu” i postoje dva scenarija koja mu sudbina može namijeniti. Prvi da utone u ukupan opus grupe kao samo još jedan od … , ili pak, da ga vrijeme vrjednuje u kvaliteti koja je ostala prikrivena po lansiranju.

Sve u svemu, Flaming Lips su još jednom prodrmali muzičku senu, približivši underground s diskretnim dodirom avangarde main streamu.

Vjerujem da više od ovoga i ne treba očekivati, te treba uperiti pogled u sljedeće što će izaći iz radionice ove grupe.


The Flaming Lips – “Oczy Mlody” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci