Lana Del Rey / Radiohead / The Hollies

Siječanj – 2018.

Od pamtivijeka se zna da je show business najprofitabilnija grana industrije.

Jednom lansirana pjesma, uz mnogo sreće i umješnosti, za vijek vjekova svojim tvorcima donosi tantijeme od autorskih prava.

U pravilu te zlatne koke pogone industriju nostalgije i ovime nisam ništa novoga rekao. Nije novo ni to da se tu i tamo javljaju glasovi koji ukazuju da je neka pjesma plagijat, pa ako nema baš neke volje da se slučaj riješi “u četiri oka“, onda sudovi odlučuju tko je stvarni autor, a tko plagijator.

Povijest plagiranja pjesma je preduga i prebogata, iako se neka ipak izdvajaju. Na stranu plagijati koje su odradili Led Zeppelin, jedan od najpoznatijih je bio “My Sweet Lord”, George Harrisona, koji je i na sudu izgubio parnicu.

Ovaj put neću ulaziti daljnije u plagijate, ali te, 2018. godine se ipak dogodilo nešto što je u najmanju ruku morbidno.

Plagijator je tužio plagijatora plagijata.

Malo nejasno?

E pa priča ide ovako.

Radiohead, odnosno njihov odvjetnički tim su digli tužbu u kojoj tvrde da je pjesma pjevačice Lane Del Rey,  “Get Free”, plagijat njihove pjesme “Creep”. Tim je toliko samouvjereno nastupio u nakani da su odbili ponudu iz tuženog tabora da se zadovolje s 40% prihoda od pjesme.
Oni traže 100 %!

E sad, sve bi ovo bilo hajmo reći normalno i do sada nema ništa novoga pod kapom nebeskom. Ali, ne tako davno, taj isti Radiohead je bio na sudu. I gle, bio je na sudu radi pjesme “Creep”, za koju je autorski dvojac, Albert Hammond i Mike Hazlewood, tvrdio da je plagijat njihove pjesme “The Air That I Breathe”. Ova je pak bila veliki hit njihove matične grupe The Hollies.

Radiohead su izgubili na sudu i isplatili su odštetu originalnim vlasnicima, te se od tada kao autori pjesme “Creep” navode i Albert i Mike.

I sad da sumiram, Radiohead je tužio Lanu Del Rey za plagijat za istu pjesmu za koju su oni bili tuženi i izgubili spor!!

Ima li netko pametan da mi ovo objasni?

Dok se ne nađe netko tko će dati neki suvisli odgovor, poslušajte o čemu se u ovom testu govori!

A ménage à trois ili lud zbunjenoga!?


Radiohead vs Lana Del Rey

Radiohead vs the Hollies

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci