David Bowie
1947. – 2016.

Siječanj – 2016.

Malo je kome išta bilo jasno tog dana u Siječnju 2016. godine, kad je objavljena vijest da je preminuo David Bowie.

Ničim nagovješten odlazak, kao čekić je pogodio u glavu sve koji su bar jednom u životu čuli bilo koju njegovu pjesmu. Da ne govorim o onima koji su ga pratili i znali njegove albume, faze, nastupe, istupe, uloge i naviše svega, sve likove koje je tijekom karijere stvorio, pokopao, uskrsnuo, promijenio… .

David Bowie je bio kameleon rocka, kod kojeg se nikada nije znalo što je sljedeće i da li je to trenutno nešto drugo ili on sam. U vječnoj potrazi za samim sobom, presvlačeći odjela i mijenjajući maske, David Bowie ostavlja neizbrisiv trag na art nebu prošlog i ovog stoljeća.

Pa i sam njegov odlazak je bio u njegovom stilu, zastor je počeo padati kad je objavio singlicu “Lazarus”.

Za sve nas, bio je to još jedan singl, s kojim se treba zadovoljiti u nedostatku novog materijala. Singl je lansiran kao dio istoimene kazališne predstave koju je kreirao Bowie, te nije bilo nikakvih sumnje da je baš to.

Nakon toga izlazi singlica „Blackstar”.

Pa ni onda nitko, apsolutno nitko nije promislio da su obje singlice nagovještaj albuma. Bio je to još, samo jedan singl, dobar, ali i prihvaćen kao takav, samostojan, u nedostatku novijeg materijala, odnosno najave albuma.

I onda je izašao album “Blackstar”.

Pa i u tom trenutku malo je kome bilo jasno puno značenje tog albuma i što nagovješćuje. Nažalost, u jeku najvećih hvalospjeva koje pobire album, dolazi vijesti,

David Bowie je preminuo!

Teško je opisati običnim riječima što se događalo diljem svijeta, među narodima svih država i boja. Rezignacija nakon iznenadnog odlaska nekog tko vam je svakodnevno punio dan je bila ogromna.

To „iznenada“ nije bilo i za samog Bowiea, koji je već neko vrijeme bio svjestan da mu je kraj blizu te je želio otići na najbolji način na koji zna, kao najveći.

U tom je definitivno uspio i tomu je dokaz svaki dan koji protječe od njegove smrti!

R.I.P. Tin White Duke!

Povezani članci