FM (frequency modulation) radio

Siječanj – 1940.

Davne 1940. godine, u osvit Velikog Rata, u eteru je po prvi put lansiran FM (frequency modulation), nova radio frekvencija koja je omogućila kvalitetni signal, koji je do tada bio samo san i što je još bitnije, pripremio je podlogu za stereo signal koji je došao nakon njegovog lansiranja.

Za muzičku industriju bio je to veliki korak, ogroman, jer je svojom kvalitetom toliko raširio polje potencijalnih konzumenata, dopro do zadnjeg kutka zemaljske kugleda, da se može komotno reći da je time pripremio teren za ekspanziju moderne muzike, kakvu svijet do tada nije vidio.

Kako su prijemnici cjenovno postali prihvatljivi širokim masama, u sprezi s nastajanjem modernog muzičkog businessa, u drugoj polovici dvadesetog stoljeća FM postaje dominanta frekvencija na kojoj rade manje više sve radio stanice. (AM signal nije ukinut, niti je otišao u ropotarnicu povijesti još dugo dugo godina.)

I u našim krajevima je FM izvršio prodor, poglavito na velikim radio stanicama. 1957. godine je počelo emitiranje ovog signala na Radio Ljubljani i Velikoj Gorici, da bi od 1959. godine FM postao standardni signal na svim radio postajama u zemlji.

Kao i sam radio, danas je FM na izdisaju. Svoju je ulogu zadržao, (za sada) u Americi, gdje još uvijek ima jako uporište, iako prema zadnjim rezultatima istraživanja tržišta, nema pred sobom neku ružičastu sudbinu.
U nekoj budućnosti će vjerojatno ostati na životu, poglavito radi očuvanja komunikacija u slučaju velikih elementarnih nepogoda ili drugih ugroza, dok će u svakodnevnom životu, vjerojatno nestati, bar u obliku kojeg ga poznajmo danas i u kojem smo ga voljeli nekada.

Povezani članci