The Guess Who – „American Woman“

Siječanj – 1970.

Grupa Guess Who izdaje singlicu „American Woman“.

Naslovna pjesma je toliko bogata prošlošću, pa i budućnošću da bi trebalo puno više od ovih par crtica za je predstavit, kako nju tako i njene autore.

Idem najkraće što mogu.

Pjesma „American Woman“ nastaje kao rezultat improvizacije banda, koju su u žurbi odradili da bi priveli koncert kraju, jer ih je taj isti dan, za par sati čekao novi nastup. U toj improvizaciji iskristalizirala se melodijska linija i Burton, glavni vokal, počeo je mumati nerazumljivo u ritmu sljedeći melodiju. Do kraja jama, to se mumanje profiliralo u “American Woman.

Vidjevši da je netko u publici snimao koncert na traci, zamolili su ga da im je ustupi. S njom su otišli ravno u studio i skoro doslovno, bez ikakvih izmjena, osim dodanih par stihova, snimili „American Woman“. Originalna verzija, koja je izdana na prvim edicijama albuma, sadrži blues intro na akustičnoj gitari.

Nedugo po objavljivanju, nakon što je pjesma pa i album okupirao top liste, band biva pozvan u Bijelu Kuću radi koncerta. Tek se tada ispostavilo da je lirika izrazito anti-ratna, što je dovelo u veoma neobičan položaj sve sudionike ovog događaja, da bi naposljetku bili diskretno zamoljeni da je ne izvode.


The Guess Who – „American Woman“

Inače, sam band Guess Who se raspao na dva banda od koji je jedan, po braći Buchman prozvan Buchman Turner Overdrive. O njima vjerujem ne treba govoriti.

Nadalje, nema broja verzijama ove pjesme, vjerojatno ni sami autori nemaju pojma koliko je umjetnika obradilo ovaj rock evergreen. Ajmo spomenuti dvije najpoznatije, bar iz današnje perspektive, a i radi same prezentacije i sposobnosti pjesme da bude obrađena u različitim stilovima.

Dakle, švicarski teško-metalci Krokus je obrađuju, i to u njihovom furioznom maniru, dok je verzija Lenny Kravitza nešto mekša, ali ništa manje dobra. U stvari tu i leži osnovni razlog mnogobrojnim obradama, „American Woman“ jednostavno ne može omanuti. Ma kako bila obrađena, dobro ili loše, nitko joj ne može oduzeti ono što u sebi ima, “neuhvatljivu crtu vječnosti u svojoj esenci“.


Guess Who – “American Woman” / with intro


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci