B.Bumble & The Stingers – “Nut Rocker”

Siječanj – 1962.

Kao i svaka diskografska kuća u to vrijeme, tako i Rendezvous Records, ima svoj kućni bend. Detaljnije, bila su to vremena kad izvođači nisu imali svoje prateće bendove, te su studija u pričuvi imala svoje, koji su odrađivali rutinski sve što se od njih zahtijevalo.

I tako su jednog dana Earl Palmer, René Hall i Plas Johnson, kućni muzičari Rendezvous Recordsa zaključili da je vrijeme da zarade nešto novca sa stane. Ideja je bila da se uzmu klasični komadi i obradi ih se u obliku singlice (albumi su u to vrijeme bili „nužno zlo“).

Prva je na redu bila “Bumble Boogie”, koja je nastala na temelju Rimsky-Korsakovog djela “Flight of the Bumble Bee”, koja se po izlasku čak penje na Billboard. (#21. mjesto). Zadovoljni uspjehom, snimaju neku vrst „nastavka“, ovaj put je uzet fragment iz baleta „The Nutcracker“, (Pyotr Ilyich Tchaikovsky).
Dakako, promijenili su i naziv kompozicije, ali u skladu s originalom i “Nut Rocker” je počeo pohod po top listama. U UK je čak došla na prvo mjesto!


B.Bumble & The Stingers – “Nut Rocker”

Imajući dvije singlice na top listama javila se potreba za promocijom. Tu se javio problem, jer su svi sudionici bili pod ugovorima za snimanja u matičnom studiju, te je bilo nemoguće da se okupe pod imenom kojeg su si dali, B.Bumble & The Stingers.

No, u diskografskoj industriji tog doba se događalo puno toga danas nezamislivog. Tako je management diskografske kuće jednostavno krenuo u potragu za bendom koji će preuzete ime i krenuti na promo turneju. Pronašli su anonimni bend Adi, (Oklahoma), i B.Bumble & The Stingers je krenuo na turneju. (Dakako, nijedan član benda nije sudjelovao na snimanju ni jedne singlice).

Od trenutka izlaska kompozicija postaje predmetom mnogobrojnih obrada. U tom mnoštvu ipak se izdvaja ona od strane Emerson, Lake & Palmera, koja je osvanula i na singlici u povodu lansiranja trećeg albuma grupe.

Sublimirajući sve što se događalo oko ovog benda i njihovih singlica, pa i života kompozicija (nekoliko su se puta vraćale na top liste s obje strane Atlantika!), iz današnje perspektive se može samo reći:

O tempora, o mores!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci