The Chantays – “Pipeline”

Siječanj – 1963.

The Chantays izdaju singlicu s kompozicijom “Pipeline”.

Bila bi to samo još jedna u nizu surf singlica, koju će povijest jedva zabilježiti, da uz nju nije vezana jedna priča, “aka, american dream“.

Ide otprilike ovako.
Bob Spickard, Brian Carman, Bob Welch, Warren Waters i Rob Marshall su bili studenti kad su jednom prilikom čuli lokanu surf grupu Rhythm Rockers.

Inspirirani zvukom kojeg je grupa isporučila, oformljavaju bend i daju mu ime The Chantays. Po samom oformljivanju pišu kompoziciju “Pipeline” koju uskoro izvode u lokanom pubu.

Reakcija publike je bila iznad očekivanja, te grupa sa samo jednom pjesmom kuca na vrata diskografske kuće. Kako je surf rock bio u naglom usponu, a u Kaliforniji skoro pa dominantni stil, odmah dobivaju šansu i ulaze u studio.

Singlica “Pipeline” uskoro izlazi i na opće oduševljenje, penje se na #4. mjesto Billboarda. I da bi uspjeh bio još veći, singlica prelazi Atlantik i u Engleskoj se penje na #16. mjesto UK top liste.


The Chantays – “Pipeline”

Bio je to ogroman uspjeh za jednu anonimnu grupu i jedan od glavnih aduta političke propagande o fami koju su prozvali “american dream“. No, ovdje se neću baviti politikom.

Ponukani uspjehom singlice, band snima album “Pipeline”, na kojem će se naći budući standardi pokreta, “Blunderbus” i “El Conquistador”.

The Chantays su shodno statusu odlazili na mnogobrojne turneje. Kao što je bio običaj u to vrijeme, nitko nije išao sam. Tako su diljem Amerike nastupali sa Righteous Brothersima i Roy Orbisonom. I ostaje zabilježeno da su bili jedini rock band koji je ikada nastupio u konzervativnom The Lawrence Welk Show.

Vjerovali ili ne, The Chantays su postojali do novog stolječa, a posljednje albume su izdali, živi, “The Next Set”, 1994. godine i studijski, “Waiting for the Tide”, 1997. godine!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci