CD prešao vinil!

Prosinac – 1988.

Osma dekada prošlog stoljeća se primicala kraju, tektonski poremećaji na tržištu glazbe su cijelo vrijeme prisutni, te je bilo samo pitanje trenutka kad će CD nadmašiti vinil u prodaji.

To se i dogodilo tog Prosinca 1988. godine, kad su u Siječnju 1989. godine objavljeni rezultati prodaje nosača zvuka. CD je kao medij nametnuo vladavinu, sljedećih godina dominacija je postala toliko premoćna da je sredinom devedesetih vinil skoro nestao s polica prodavaonica.  U biti, vinil se zadržao i održao zahvaljujući ekskluzivnosti i skupoj opremi, koja je vlasnicima davala status. No, ovo je sasvim druga priča koju možete naći ovdje!.

Te 1988. godine u Prosincu počinje apsolutna dominacija digitalnog nad analognim nosačem zvuka i pretegnut će se do današnjih dana. Doduše, današnji trenutak izgleda bitno drugačiji od onog što su mnogi prognozirali. Naime, vinil se vratio na velika vrata, prodaja raste dvoznamenkastom cifrom svake godine, iako apsolutne brojke još daleko zaostaju za nekadašnjim, iz vremena prije dolaska CD-a na tržište.

S druge strane, prodaja CD nosača zvuka pada takvom brzinom, ako se trend nastavi istom progresijom, za koju godinu će u potpunosti nestati. Trenutno se ne vidi spas ovog medija, jer streaming je preuzeo apsolutni primat nad digitalnim zapisima nota.

Vinil će nastaviti svoj uspon, optimistična prognoza je temeljena na lansiranju jeftine Hi-Fi opreme, koja je cjenovno prihvatljiva širokom spektru potrošača.

U tom kontekstu gledao, vjerojatno će na tržištu u skoroj budućnosti opstati streaming i vinil. Prvi iz čisto praktičnih razloga (čemu kupovati cijeli album, ako možeš samo jednu pjesmu!), a drugi će se preseliti iz ekskluzivnog razreda među široku masu i tu se ugnijezditi. O kojim tiražama će se baratati za par godina, teško je prognozirati, ali ako se ima na umu da je nedavno provedeno istraživanje pokazalo da je samo u Americi prodano stotinjak milijuna vinila, onda prognoze prodaje vinila prelaze u ekstremno ružičastu zonu.

Povezani članci