Caravan – “Paradise Filter”

Prosinac – 2013.

Deset godina nakon iznenađenja u obliku albuma „The Unauthorised Breakfast Item“, grupa Caravan izdaje nasljednika “Paradise Filter”.

Iako u mnogim segmentima kotira kao dobar album, poglavito u usporedbi sa sterilnom fazom iz devedesetih, album ipak ne dostiže visine prethodnika. Štoviše, ovim albumom Caravan kreće prema nekoj sredini i odmiče se od progresivnog Canterburyja, što se dakako pokloncima nije svidjelo.

Pa i odsustvo dugih kompozicija, nekadašnji zaštitni znak progresivne scene je potvrdilo skretanje grupe ovim albumom u nešto „mirnije/mekše“ vode. No, ono što se ovom albumu ipak može kao plus dati jest zvuk. Pored „mekog“ pristupa i pored personalnih promjena nije doživio transformaciju, te, “Paradise Filter” ipak nalazi mjesto, ali u nižim dijelovima opusa benda.


Caravan – “Paradise Filter”

I s čisto muzičke strane, album se odmiče od utabane kreativne staze. Ne obiluje melodijama po kojima je Caravan inače poznat i što je po njega najgore, na albumu nema kompozicije koja bi ga nosila ili eventualno povijesno  vezala svoje postojanje s njime. Ovo je u biti prvi put da se ovoj grupi to događa. I kad je izdavala prosječne, pa i loše albume, grupa je uvijek imala neki adut u rukama („Nowhere To Hide“ s istoimenog albuma, „Nine Feet Underground“ s albuma „In the Land of Grey and Pink“ ,  Dabsong Conshirto s albuma „Cunning Stunts“, … ), koji je ovaj put izostao.

Sve u svemu, album koji nije baš idealan za početnike da se upoznaju s grupom, a pogotovo ne s Canterbury scenom, no za fanove album koji će naći mjesto na polici u Caravan odjeljku. Tu će stati  i stati i veoma rijetko, ako ikako nalaziti svoj put prema gramofonu.


Caravan – “All This Could Be Yours”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci