Jean Michel Jarre – “Oxygène”

Prosinac – 1976.

Jean-Michel Jarre izdaje treći album „Oxygène“.

Dva prethodnika ga nisu proslavila, bar ne van kvarta u kojem je živio, te je i treći, „Oxygène“ trebao nastaviti putanju kojom su se kretali prethodnici. Nastao u stanu gdje je Jarre opremio studio s analognim, ali i digitalnim uređajima, „Oxygène“ izlazi na lokalnoj tiketi Disques Motors.

No, slučaj je htio da je album ipak prešao granice Pariza i zainteresirao mogule u diskografskoj kući Polydor Records, te se trenutak preuzimanja distribucije komotno može uzeti kao početak karijere Jean-Michel Jarrea.

Nova diskografska kuća odmah izdaje singlicu „Oxygène (Part IV)“, inspiriranu notornom „Popcorn“ poskočicom koja je vladala olimpijskim igrama u Münchenu.

Polydor Records nisu bili prvi koji su bacili pogled na ovaj album, ali biva redom ignoriran. Jedna ga diskografska kuća odbija zato što naslovi kompozicija nisu bili „normalni“, već redni broj stavaka djela, a vrh je ipak bilo odbijanje diskografske kuće Island Records. (kasnije je vlasnik Island Recordsa izjavio da su mu odbijanje ovog albuma i prvog albuma Elton Johna bile dvije najveće pogreške u karijeri).


Jean-Michel Jarre – „Oxygène (part IV)“ 

Singlica „Oxygène (part IV)“ dolazi na prvo mjesto top liste u Francuskoj, a odatle seli po top listama diljem svijeta.

I da, po izlasku na međunarodno tržište album biva redom negativno ocijenjen. Od svih eminentnih ili bolje rečeno „eminentnih“ kritičara tog doba u svim specijaliziranim izdanjima, album „Oxygène“ dobiva u najboljem slučaju jedva prolaznu ocjenu. Dakako, svi se ti isti danas posipaju pepelom i veličaju album kao jedan od temelja žanra koji se razvio nakon njegovog izlaska.

Dakako, pri tom ne smijemo zanemariti ulogu Tangerine Dream, Klaus Schulzea, pa i Mike Oldfielda, i ne dati Jarreu isključivu zaslugu, već ga samo izjednačiti s velikanima. Pa i izričajno, svi nabrojeni, uključujući i Jarrea imaju neki svoj izričaj, stil, pa i polje na kojem djeluju, iako rade pod zajedničkom kapom žanra.

Interesantna priča je vezana za omot albuma. Naime, nema baš puno primjera u povijesti muzike da je album dobio naziv po omotu, a to je baš slučaj kod ovog albuma.

Francuski slikar Michel Granger je kreator slike naziva Oxygène. Slika je nastala 1972. godine i prvi put objavljena iste godine u magazinu Pilot. 1976. godine postaje stalnim djelom kolekcije Marquet Gallery u Parizu. Prilikom posjete galeriji Jarre je zapaža i kontaktira umjetnika za dozvolu za objavljivanje kao omot albuma, Kolika je bila fascinacija Jarrea slikom govori činjenica da je albumu dao ime po slici, „Oxygène“. Finalna verzija slike koja je osvanula na omotu je nešto drugačija od originala, u pozadini su rađene intervencije, kako bi se prilagodila formatu. (dakako sve je napravljeno uz suglasnost autora!)

Nakon ovog albuma Jean Michel Jarre postaje međunarodna zvijezda, održava velike koncerte, a jedan od takvi je bio u Parizu, kad je pred milijun ljudi održao otvoreni koncert i time postavio apsolutni rekord po broju posjetitelja.
Drugim riječima, možda će izgledati čudno, ali Jean Michel-Jarre je uspio ono što ipak nitko od suvremenika nije, spojio je elektroniku, kao izričaj u sprezi s masovni ukusom, te time i te kako pridonio popularizaciji žanra pa i muzike uopće.

Možda mu je to i najveća zasluga.


Jean-Michel Jarre – „Oxygène (part V)“ 

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci