Led Zeppelin – “Coda”

Studeni – 1982.

Led Zeppelin izdaju posljednji album “Coda”.

U biti, bilo bi daleko točnije reći, diskografska kuća u vlasništvu Led Zeppelina izdaje album “Coda”, jer album ne sadrži ni jednu snimku koja je napravljena za njega, a i pojavio se na pritisak tržišta nakon raspada benda. Drugim riječima, album je sazdan od ostataka i kompozicija koje se nisu uspjele naći na prijašnjim albumima grupe.

Kad je John Bonham naprasno preminuo, grupa se složila da nastavak bez njega nema nikakvog smisla, jer Bonham je za Led Zeppelin bio samo jedan i jedini.

Po objavljivanju vijesti da grupa prestaje s radom, tržište je reagiralo na samo jedan mogući način. Dogodila se eksplozija prodaje svih albuma grupe. Kao “normalna” popratna pojava, na tržište se našlo desetke bootlega, (neautoriziranih piratskih snimki), koji su se isto tako prodavali u monstruoznim tiražama.


Led Zeppelin – “Bonzo’s Montreux”

Kad je diskografska kuća vidjela da joj zlatna koka može snijeti još koje zlatno jaje, u dogovoru s grupom su sakupili ostatke sa snimanja i neobjavljene snimke i to sve skupa zapakovali u album kojem su nadjenuli ime “Coda”.

Bio je to pomalo tužan kraj jedne od najvećih grupa svih vremena, jer ipak su trebali sačuvati dostojanstvo kojeg su tako žarko zastupali i do tada propagirali, no zov novca je bio neodoljiv.

Ipak, čak i ta otužnost koja se provlači kroz album, kad se sagledaju kompozicije, hm, i takve kakve su, miljama su iznad prosjeka vremena u kojem su lansirane. Tako da s te strane, …. , teško je ipak bilo što konkretnog reći.


John Bonham – Bonzo’s Montreux live 1977

Uz ovaj album se veže još jedna tužna priča. Omot albuma je napravila možda najveća dizajnerka kuća u povijesti rocka, Hipgnosis, kojoj je to bio peti omot za Led Zeppelin, ali nažalost i posljednji kojeg je ikada napravila. Nedugo nakon isporuke omota za album, dizajnerska kuća Hipgnosis se gasi!

Shodno svemu iznesenom, razumljivo je da je album našao svoja mjesta na top listama. Doduše, nije osvajao prva mjesta kao prethodnici, ali je zabilježio značajnu prisutnost na gornjim dijelovima lista diljem svijeta.


Led Zeppelin – “Coda” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci