Eddie Jobson – “Band Years”

Studeni – 2018.

Za sve poznavatelje progresivne muzike ime Eddie Jobson znači kvalitetu, eksperiment i nadahnuće.

Kad se pogleda lista bendova s kojima je radio u sedamdesetim godinama i poslije, nije teško zaključiti da je svjedok vremena kad je progresivna muzika bila na svom vrhuncu.

Pod svjetla reflektora je došao kao violinista progresivne grupe Curved Air, kad je zamijenio Darryl Wayja . Nakon snimljenog albuma “Air Cut”, napušta grupu i pridružuje s Roxy Music gdje mijenja nezamjenjivog, Brian Enoa.

Pokazalo se pak da je Eddie dorastao zadatku, te s Roxy Music snima najkomercijalnije albume koje je grupa izdala, “Siren”, “Stranded” i “Country Life”.

Kad su na američkoj turneji Roxy Music bili predgrupa Frank Zappi, stari lisac primjećuje mladog Eddiea i zove ga u svoj tabor. Bio je to poziv koji se ne odbija.

Možda ipak najzrelije i najpoznatije razdoblje Eddievog života je vezano uz progresivnu super grupu UK, koju je oformio s John Wettonom, Allan Holdsworthom i Bill Brufordom, te snimio istoimeni album. Album je i danas na velikoj cijeni jer je jedan od rijetkih koji su pod kapom “super grupa” opravdali svoje postojanje.

Isto tako, bio je kratko vrijeme član grupe Yes, pa i Jethro Tull, snimivši s njima album “A”

Kako bi pokrili najvažnije trenutke u karijeri ovog velikog violiniste, a i kapitalizirali presjek karijere, Eddie i matična kuća su se odlučili na izdavanje duplog CD albuma, koji pored nosača zvuka sadrž knjižicu s fotografijama i zabilješkama.

Sve u svemu, lijepa kolekcija!

Povezani članci