Santana – “Welcome”

Studeni – 1973.

Santana izdaje peti album “Welcome”.

U biti ispravno bi bilo reći da Santana Bend izdaje taj album, ali se tijekom vremena Santana poistovjetio s bendom, kojeg je ionako sam osnovao, vodio i u njemu imao presudnu riječ.

Album “Caravanserai” je ispunio svoj zadatak. Proslavio je Santanu na sasvim drugom polju i donio ga kao kompetentnog glazbenika koji je sposoban plivati u fuzijskim vodama.

Negdje u to vrijeme uzima duhovno ime Devadip, te se posvećuje meditativnim tehnikama pod patronatom Sri Chinmoya, a u društvu s McLaughlinom.

To će druženje iznjedriti prekrasan album “Love, Devotion and Surrender”, koji je izašao nešto prije albuma “Welcome”, te se neminovno na njemu osjeća uticaj ne samo McLaughlina i te meditativne faze, već i samog albuma. Da taj utjecaj bude definitivno zacementiran, pridonijela je činjenica da se na njemu nalazi kompozicija “Love, Devotion and Surrender”.


Santana – “Love, Devotion & Surrender”

Santana je u svom traženju novoga izgubio par vjernih suradnika, prvenstveno Neil Schona i Gregg Roliea, koji su krenuli u novu avanturu zvanu Journey i zamijenio ih novim suradnicima, Tom Costerom, Richard Kermodeom i Leon Thomasom, daleko više „umočenim“ u fuziju i jazz.

Uz stalnu ekipu koju je oformio za snimanje album “Welcome”, na njemu sudjeluje McLaughlin, Alice Coltrane, s kojom je snimio isto tako prekrasan album “Illuminations”, te Flora Purim, latio jazz pjevačica i supruga isto tako velikog latino perkusioniste, Airto Moreire.


Santana – “Going Home”

“Welcome” je u biti neka vrst nastavka albuma “Caravanserai”, iako je po mnogim mjerilima slabiji od njega. Tako je i prošao na top listama, ali i pod perima kritičara. Kako onda, tako i sada, ne slažem se s tim ocjenama, prvenstveno jer je “Welcome” jednostavno dio evolucije koja teče, koja je proizašla iz izričaja kojeg je determinirao “Caravanserai”.

Naviše svega, koliko god “Caravanserai” bio muzički superioran i obilovao instrumentalima, “Welcome” je zaorao još dublje po tom polju. Stoga, album “Welcome” stoji i kao samostojeće djelo i kao nastavak jednog puta na koje je Santana krenuo nakon trećeg albuma matičnog sastava.


Santana – “Welcome”

“Welcome” se jednostavno mora promatrati i uzeti kao ravnopravni dio opusa ovog umjetnika, opusa meditativne faze u kojem stanuju “Caravanserai” , “Love Devotion and Surrender”, „Illuminations”

Činjenica da je to u biti prvi album s kojeg Santana nije skinuo ni jedan singl, dovoljno govori o vrsti i ozbiljnosti pristupa i realizacije. Dokaz tomu je i dug život ovog albuma koji je i dan danas rado slušan od strane ozbiljnih ljubitelja muzike.


 Santana – “Welcome” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci