Colosseum – “Valentyne Suite”

Studeni – 1969.

Kad je Jon Hiseman napustio prvo Graham Bond Organisation, jazz orijentirane pionire fuzije, potom John Mayall & the Bluesbreakers, klasični blues bend i osnovao Colosseum, malo tko je dvoumio o orijentaciji budućeg benda.

Prvi album „Those Who Are About to Die Salute You“ je pokazao svu raskoš talenta nove grupe, ali i smjer u kojem će se kretati. Iako tek drugi u nizu, nasljednik „Valentyne Suite“ predstavlja vrhunac izričaja koji je evoluirao doslovno iz dana u dan.

„a“ strana vinila je imala koliko, toliko dodirnih točaka s prethodnikom, dok je „b“ strana, „Valentine Suite“, gurnula bend na neka sasvim nova polja, spajajući do neprepoznatljivosti toliko utjecaja u jedinstvo zvuka, da se bend jednostavno poistovjetio s njime.


Colosseum – “Valentyne Suite, Theme Two – February’s Valentyne”

Vremena su bila takva kakva su bila, magnum opus prve inkarnacije grupe „Valentine Suite“ izlazi u nekoliko verzija, neka na američko, neka na UK, a neka na zajednička tržišta, stvarajući popriličnu dozu pomutnje među sljedbenicima. Finale „Valentne Suite“ u prvoj verziji (za američko tržište) je bilo zaključeno s ranom verzijom „Lost Angeles“, da bi u povijesnim okvirima „The Grass is Always Greener” ipak ostala kao definitivna verzija završetka.

Ali i tu se javlja još jedna „zbunjoza“. Naime, album istog naziva biva izdan godinu nakon izlaska „Valentine Suite“, i to samo u Americi i Kanadi. Sastavljen od kompozicija s prethodnih izdanja, (bez „Valentine Suite“) predstavlja u neku ruku „snapshot“ stanja grupe u fazi prelaza u drugu inkarnaciju (na nekoliko kompozicija svira Dave “Clem” Clempson, koji je zamijenio James Litherlanda).


Colosseum – “Valentyne Suite Theme 3: The Grass Is Always Greener”

Album „Valentine Suite“ predstavlja evolucijski iskorak grupe ka još većem odmaku od mješavine bluesa i jazza, konstrukcijski čak u pravcu klasičnog prezentiranja. Sama činjenica da je “Valentine Suite“ sastavljena od tri stavka, dovoljno govori u prilog toj tvrdnji.

Na „a“ strani vinila su kratke, ali sočne kompozicije, sve od reda biseri do bisera, s ipak jednom sjenom na njima. Vokal James Litherlanda ipak na trenutke nije na nivou na kojem obitava instrumentalni dio.

Albumom „Valentine Suite“ Colosseum završava prvo razdoblje života i kreće prema sasvim drugačijem, kojeg će otvoriti s albumom „Daughter of Time“ i okruniti jednim od najvećih živih albuma u povijesti moderne muzike, „Colosseum Live“.


Colosseum – “Valentyne Suite” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci