Bryan Ferry – “Bête Noire”

Studeni – 1987.

Bryan Ferry snima sedmi solo album “Bête Noire”!

Po samom izlasku albuma bilo je jasno da je ovaj put Bryan konačno našao ono što je tražio, top liste.

Doduše, bio je on stanovnik top lista, kako sa matičnim bendom Roxy Music, tako i sa solo izvedbama, ali nikada nije iskusio onaj dio koji je pokriven vječnim snijegom i ledom.

U Engleskoj se penje na #9. mjesto nacionalne liste albuma, dok je u Americi prošao nešto lošije, dospjevši do #69. mjesta. Možda ova pozicija i ne izgleda neka posebna, ali znajući na veličinu tržišta, tiraža je bila ogromna.

Isto tako, album zauzima vidna mjesta na manje više svim listama diljem Europe, te u finalu postaje jedan od najuspješnijih albuma ovog osebujnog umjetnika.

S druge pak strane, singlica skinuta sa albuma, “The Right Stuff”, dolazi na #37. mjesto u Engleskoj, ali i u Americi isto tako dolazi na top 40 Billboarda i time postaje jedina singlica Bryan Ferryja koja zauzima tako visku poziciju.

Na albumu su gostovali mnogi umjetnici tog doba pa i velike zvijezde. Među njima i David Gilmour.

Bryan Ferry ili kako je nazvan, „dendy rock’n rolla“, je bio jedan od osnivača i pokretača art rock grupe Roxy Music i s njom je i mimo podcjenjivačkog odnosa medija, postigao veliki uspjeh. Uspjeh te grupe spada u rijetke slučajeve, kad je grupa jača i popularnija nakon raspada, nego za života, no, to je već neka druga priča.


Bryan Ferry – “The Right Stuff”

Priča je isto tako samo izdavanje albuma “Bête Noire”.
Bryan je bio uvjeren da je njegov ugovor sa diskografskom kućom E.G. istekao u trećem mjesecu 1987. godine. Druga strana nije prihvatila taj argument, tvrdeći da Bryan krši ugovor koji ga je vezivao na petnaest godina.

Slučaj je završio na sudu. Pomalo bizarno, ali savršeno logično i pošteno, svi su se složili da se album izda i prije nego padne pravomoćna presuda, s time da ukoliko presudu dobije E.G., dobiva i trećinu prihoda od autorskih prava. U tu svrhu je otvoren posebni račun iz kojeg su se trebala redistribuirati sredstva.
E.G. je pobijedio i dobio svoj dio kao i prava daljnje distribucije na tržištima Kanade i Amerike.

Ferryjevo koketiranje s muzikom koja je više plesno usmjerena je urodilo plodom i od ovog albuma će se njegova izdanja, a s time i karijera, kretati ovom putanjom.


Bryan Ferry – “Bête Noire” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci