King Crimson – “On (and off) The Road”

Listopad – 2016.

Faza iz osamdesetih prošlog stoljeća, kad je King Crimson izdao tri albuma, (kojima je MLP-U dao naziv “New Wave Trilogija), izdana je kao box set pod nazivom “On (and off) The Road”. Naslov seta je višeznačan, jer u biti opisuje aktivnosti grupe u to vrijeme.

Kad je 1974. godine Robert Fripp raspustio najveću inkarnaciju matične grupe, izjavio je veoma decidirano da je King Crimson prestao postojati.

I nije ga bilo sve dok 1981. godine kad je osvanuo u potpuno novoj postavi s potpuno novim izričajem, koji s prošlošću nije imao nikakve veze i naslanjao se na aktualne trendove, dakako, na crimsonov način.

Prvi album kojeg su izdali, “Discipline” je izazvao nedoumicu u ogromnoj vojsci koja je slijedila ovaj bend i bila oduševljena ponovim pokretanjem diva. No, nije dugo trajalo. I ne samo to, Robert Fripp je odlučio da će sastav nastupati u malim prostorima, pa čak i po klubovima. Ukratko, kretalo se ispočetka!

Bila je to dalekosežna odluka, jer King Crimson je u tom potezu dugoročno profitirao do te mjere da je sastav ostao aktualan do današnjih dana. Komotno se može reći, da je ta odluka “odlučila” sudbinu sastava, te ga iz povijesne ladice nekada velikih premjestila u aktuelnu veličinu koja do današnjeg dana puni dvorane. Razlog je u tome što je pored prihvaćanja starih fanova, neprestanim turnejama i nastupima, King Crimson stekao nove, mlađe sljedbenike, te albumima “Discipline”, Beat” i “Three of Perfect Pair” osigurava svoju drugu mladost, bez ležanja na lovorikama prošlosti.

Takav pametan i skroman pristup je donio još rezultata. Iako teško za povjerovati, ali ova tri albuma su zasjela na top listama s obje strane Atlantika. “Discipline” i “Beat” nisu zauzeli vrhove, no samo pojavljivanje na top listama je bio uspjeh na koji su kreatori teško računali. Posljednji album trilogije “Three of a Perfect Pair” dolazi na UK Top 30. Bio je to siguran znak da je King Crimson sebi osigurao dug aktivni život.

Nakon ove trilogije, Robert Fripp ponovo raspušta sastav i ponovo odlazi u hibernaciju, koja će trajati do sredine devedesetih, kad na scenu stupa nova inkarnacija i još jedan čudesni izričaj.

Vjerujem da je ovaj uvod bio dovoljan da rasvijetli pozadinu i samo postojanje “New Wave Trilogije”.

I za kraj, samo kratko.
Box set “On (and off) The Road” se sastoji od 9 CD-ova, 3 DVD-a, 3 Blu-Ray diska, 2 bonus CD-a. Tu je još booklet i memorabilije, kao što je i običaj kod ovakvih pakovanja.

Povezani članci