Allman Brothers Band – ultimativno zbogom!

Listopad – 2014.

Allman Brothers Band su održali posljednju seriju koncerata na omiljenoj sceni, u Beacon Theatru. Nakon ovog, svjetla pozornice za ovaj band se više neće paliti. S njima sa scene su otišle legende koje su dominirale muzičkom scenom prošlog stoljeća.

Bez nabrajanja imena, koja su svakome iole pismenijem poznavatelju muzike i te kako znana, moram podcrtati samo jedno. Tog petka se zatvorilo jedno poglavlje muzičke umjetnosti prošlog stoljeća. Muzika je siromašnija za jedan veliki sastav i oko tog nema zbora. Isto tako, Southern Rock je izgubio svoju perjanicu, koja ga je dovela među ogromnim auditorijem i promovirala diljem svijeta.

Štoviše, poznata je činjenica, da je Allman Brothers Band jedan od rijetkih sastava, a možda jedini u apsolutnim brojkama, kojeg su kolone sljedbenika slijedile iz grada u grad u kojima su održavali koncerte. (bio je tu još i Grateful Dead, ali to je neka druga priča). Možda netko neće vjerovati, ali brojka se penjala i do desetak tisuća poklonika koji su ih slijedili.
Danas, nezamislivo!

Kao što je bilo najavljeno, Allman Brothers Band su održali šest koncerata u Beacon Theatru. Bila je to dijelom nadoknada otkazanim koncertima početkom godine, kad je bend bio prisiljen otkazati nastupe radi bolesti Gregg Allmana. (Doduše, bez Gregga su odradili dva koncerta, no onda se pokazalo, da jednostavno to nije to i ostatak je otkazan.)

Koncerti su počeli 21. Listopada, dakako pred prepunom dvoranom. Jer kad je riječ o grupi Allman Brothers Band, onda ne postoje riječi kao, „prazno mjesto na koncertima“. Oni su institucija sama za sebe i kao takve ih se doživljava. Dovoljno govori samo podatak, da su od 1989. godine, kad su prvi put nastupili u Beacon Theatru, do tog petka, imali ukupno 232 nastupa i pri tom imali, slovima i brojkama nula („0“), neprodanih karata, a da su karte uoči koncerta dosizale cijenu do 11 000 dolara.
Još jednom, 232 koncerta / 0 neprodanih karata!

Još je uvijek u svježem sjećanju serija veličanstvenih koncerata, održanih 2009, godine, povodom proslave 40. godišnjice sastava, kad su im se u slavlju, na sceni pridružili Eric Clapton, Billy Gibbons, Levon Helm, Trey Anastasio, Bob Weir, Phil Lesh, Buddy Guy i mnogi drugi. Za ovu obljetnicu i definitivni rastanak, grupa je objavila da neće pozvati nikoga, jer na kraju balade, ipak je posljednje i žele to odraditi sami.

Završna večer se poklopila s 43. obljetnicom smrti Duane Allmana, čiji je duh lebdio dvoranom cijelo vrijeme. Kako na panoima na pozornici i iza nje, tako i muzički, s njegovim kompozicijama.

Koncert su otvorili sa svojim standardom, „Little Martha“, koji je inače kreditiran Duane Allmanu u potpunosti. Nakon njega je u biti počeo koncert, s čime nego s „Mountain Jam“.

I da ne ulazim u tok koncerta, jer njega treba odgledati, samo, da je na kraju, kao posljednja izvedena, „Whipping Post“, standard s kojim su završavali svoje koncerte tijekom skoro cijele karijere. No, „Whipping Post“ nije bila i zadnje od sastava. Nakon naklona i pozdrava s publikom, članovi sastava uzimaju instrumente u ruke, i tek onda je krenuo u definitivan oproštaj.

Posljednja kompozicija koju su Allman Brothers Band izveli na posljednjem koncertu, je ujedno i prva koja se našla na debut albumu grupe, „Trouble No More“.

I tu je bio kraj svih krajeva za Allman Brothers Band.

Ne mogu sakriti tugu, jer s njima odlazi i dio mog života.

Ali tako valjda mora biti!

I za kraj jedna parafraza koju sam našao na netu, a nadam se da će saživjeti u nekom novom obliku ili smjeru:

„The Allman Brothers Band is death, Long live the Allman Brothers Band!“


The Allman Brothers Band – “Whipping Post” – 10/28/14

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci