Jan Akkerman – „Close Beauty“

Listopad – 2019.

Jan Akkerman je poznato i veliko ime u svijetu muzike prošlog stoljeća. Kao osnivač grupe Focus pobrao je sve što jedan gitarista i kompozitor može i upisao se u povijest muzičke umjetnosti.

Sama činjenica da su ga neko vrijeme stavljali ispred Claptona i Pagea puno govori o njemu (iako osobno mislim da je malo pretjerano, ali, ono što je dao u grupi Focus je ako ne to onda u ravan s njima!).

Već za postojanja grupe Focus Akkerman snima solo albume, od kojih je „Profile“ postao kamen temeljac za njegov daljnji rad. U toj mjeri da je u neku ruku Akkerman s tim albumom krenuo na neka druga polja i sa svakim se solo ostvarenjem udaljavao od rada matične grupe Focus.

U tijeku karijere je izdao ukupno 30 albuma, što studijskih, što snimljenih u živo, tematski i stilski toliko različiti, da je površnom poznavatelju muzike teško povezati sve s jednim čovjekom. Da li su bili uspješni, to je već neka druga priča.

Isto tako, karijera mu je puna suradnji s eminentnim muzičarima epohe, koji su redom o njemu davali veoma visoka mišljenja (Brian May: „Akkerman was totally a hero of mine, there are some people in life that no matter how old you are, you feel nervous if you meet someone, he’s one of those, he’s a real role model”. B.B. King pak sa svoje strane: “How can you forget a guy like Jan, usually with people that are as great as he is, you know of them, but you don’t always get to know them or their music, but you know their reputation. The nights that we played together was great, I wish I could play the things that he did.”, Peter Banks: „an almost perfectly formed musician, his classical playing was tremendous and his improvising was second to none.”, i niz se nastavlja ….)


Jan Akkerman – “Close Beauty”

Dakle, u tom svjetlu, ali i prevelike pauze od posljednjeg ostvarenja (posljedni album je „North Sea Jazz“, kojeg je izdao 2013. godine), Jan Akkerman lansira album „Close Beauty“.

Album je u neku ruku nastavak neke vrste smooth jazz izričaja s primjesama rocka pripravljen na Akkermanov način.

Album „Close Beauty“ je ujedno i prvi Akkermanov album nakon 30 godina koji je izašao na vinilu.


Jan Akkerman – “Close Beauty” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci