Steve Hackett – „Seconds Out & More“

novo carevo ruho …

Zašto ovakav naslov?

Pa „Second Out“ grupe Genesis je jedan od najboljih live albuma svih vremena. To je fakat od kojeg ne treba bježati i postavlja pred slušatelja referencu i model za usporedbu ne samo s novim pothvatom Steve Hacketta i Genesis Revisited benda.

Kratak podsjetnik. Neposredno prije izdavanja albuma „Second Out“ (od toga i ime albuma) Hackett napušta Genesis nezadovoljan muzičkim smjerom kojim su Genesis stremili.

Album se izdaje s maksimalno prigušenim zvukom gitare i možda mu to i daje veličinu koju i dan danas ima. Jednostavno, kemija koja je uhvaćena te večeri u Parizu nam je podarila fantastičan album koji i dan danas sjaji istom snagom kao i prvog dana.

Tamo od 2012 Hackett je dobio zeleno svijetlo od svojih starih pajdaša da može izvoditi brojeve iz prog faze matične grupe Genesis. Tada se stvara Genesis Revisited, band koji je na scenu vratio onaj prog Genesis. Počelo je sve to nekako tiho, da bi se pretvorilo u grmljavinu s rasprodanim koncertima, frenetičnim kritikama muzičke štampe, te jako dobrom prodajom fizičkih medija koje su izdavani redovno poslije svake turneje.

Zadnja Hackettova „Second out“ turneja poklopila se s „Last Domino“ turnejom tria iz Genesis. Tako je i ovaj album snimljen u Manchesteru na isti dan kad je trio iz Genesis imao također koncert u istom gradu.

Istine radi dok je Genesis Revisited turneja dobivala fantastične kritike od Britanske štampe, ista je turneju (Last Domino) od Genesis pratila s velikom sjetom i žalosti. Žalosti jer je to bio definitivni kraj jednog velikog benda. Najviše radi katastrofalnog zdravstvenog stanja Phil Collinsa koji je turneju cijelu otpjevao, nažalost u invalidskim kolicima. Tužan kraj za jedan veliki sastav.

Srećom tu je Hackett sa Sylvianom da nam produži krasnu priču kojom se autor ionako 50-tak godina s ljubavlju i zadovoljstvom vraća.
To je ONAJ GENESIS!!!

Pa kakav je album „Second Out & More“?
Za sve one koji nisu slušali original, fantastičan, za nas ostale odličan.

Sam album sastoji se od dva dijela . Prvi dio Hackett izvodi pjesme sa svojih solo albuma. I to je jako dobro uz genijalnu „Shadow of the Hierophant“ gdje nam postaje jasno da je pred nama jedan od najboljih gitarista današnjice. Zatim počinje „Second out“ redoslijedom pjesama kao na originalu, uz iznimku na bis izvedene „Aisle of the plenty“.

Ne bih obrađivao pjesmu po pjesmu jer nema potrebe. Kao i originalni album, to je to uz ovaj put prisutnu Hackettovu gitaru. U jednoj od rijetkih izjava za medije Hackett je izjavio da je sve solo dionice odsvirao po sjećanju. Dalje, uspoređujući original i ovaj album dolazim do zaključka, ovo nisu isti albumi. Na originalu cijeli album nosi mahnita Collins & Brudford (bubnjar King Crimsona i Yes) ritam sekcija, te Banksovi synth zvukovi. Dok ovdje Hackett plete, ali ga plete. Solo dionica Hacketta na epskoj „Supper’s Ready“ je izvanredna!!

Funky obrada „I know what I like“ je prekrasna. Sve prisutna flauta daje jedan prekrasan štih koji nas vraća u vrijeme Gabrielovih Genesisa…….

Mogao bih ovako danima, ali jednostavno to nema smisla. Za one koji nisu imali prilike čuti original ovo je muzička nirvana, nakon koje treba poslušati originalni „Second Out“. To je definitivno OLIMP.
Pametnome dosta.

Napomena osvrt sam pisao poslije preslušanih 2 CD-a i gledanja Blu Ray disca koji ide uz album. Iskrena preporuka gledati snimku s Blu Raya. Naime i scenografija je potpuno ista kao one noći u Parisu, a vidjeti Hacketta i Sylviana ……
Praznik za oči i uši.

I nešto što me rastužilo. U publici mladići od 50-60 godina s boljim polovicama. Nema baš puno mladih, ali s nadom da rock nije mrtav iskrena preporuka za ovaj album, iliti bolje rečeno za vremeplov koji će nas vratiti u neka ljepša vremena.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci