Caravan – “Cool Water”

Listopad – 1994.

Canterbury legenda, bend Caravan izdaje album „Cool Water“.

Bilo je to vrijeme „struganja po dnu progresivne kace“, a ovaj album je najbolji primjer za to.

Sam album je u biti kompilacija starih snimaka koje se nisu našle na prethodnicima, i po prvi put na svjetlo dana izlazi materijal koji je trebao biti drugi album grupe za diskografsku kuću Artista. (nije bila tajna da je album spremljen na police i to uz punu suglasnost članova grupe). Razlog neizdavanja je danas i te kako očit, te „Cool Water“ u tom kontekstu može biti interesantan samo zatrtim pobornicima Canterburyja i odanim fanovima grupe.


Caravan – “Cool Water”

Ali to nije sve, pogotovo iz današnje perspektive. Iako svjetlosnim godinama udaljen od progresivnog izričaja Canterburyja, pa i ostatka opusa grupe, album u današnje vrijeme ne zvuči uopće loše.

„Ondašnji škart, današnja vrijednost“, tako bi nekako zvučao status albuma danas. Teško za dokučiti, ali činjenica jest da je pobornicima muzike mlađe dobi, koji su uskočili u odlazeći progresivni vlak sredinom osamdesetih ovaj album zvuči dobro. Prepun melodija i lirične atmosfere privukao je pozornost novopridošlica, ali i navukao prezir starih znalaca.


Caravan – “Send Reinforcements”

Dakle, činjenica jest da je sazdan od albuma koji nikad nije izdan, ne za ništa, i ostatka ostataka iz prošlosti i još uvijek kotira kao samostojeći uradak. Ne kao neki ogledni primjer opusa grupe, već jednostavno kao komad muzike koji danas relativno dobro zvuči.

Ove kontradiktorne tvrdnje je teško riječima potkrijepiti, te stoga nema druge nego album poslušati. Oni koji imaju želje ljubav prema muzici, poslušati ostatak opusa i vrednovati ga u tom kontekstu.

Sve ostalo je promašeno, ili pak se ne treba povezivati s grupom Caravan, a pogotovo ne s Canterbury scenom.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci