Santana – “Borboletta”

Listopad – 1974.

Santana izdaje šesti album “Borboletta”

Album donosi Santanu na velikom raskrižju, te shodno tomu i sam sadržaj albuma odskače od koherentnog stila na prva tri albuma i filozofskog pristupa na četvrtom, “Caravanserai”.

Pokušavajući sublimirati svoje afinitete i pri tom ne izgubiti baš previše sljedbenika, Santana na ovom albumu ipak počinje svoj komercijalni pad. Teško je bilo zaustaviti osipanje baze sljedbenika, kad na albumu prevladava jazz/funk/fuzija, zapakovana u latino ritmove.

Na ovom albumu baš u tom latino segmentu, na Santanu je presudno utjecala Flora Purim i njen suprug veliki latino perkusionista i međunarodna zvijezda, Airto Moreira.

Rašireno je mišljenje da u samom opusu Santane album “Borboletta” zauzima nejasno mjesto. Kao nasljednik remek djela “Welcome” i “Carvanserai”, (možda) nije uspio doseći visine prethodnika, ali istovremeno, u naznakama je donio Santanu kakvog ćemo slušati u godinama koje dolaze.


Santana – “Mirage”

Konfuziji statusa pridonosi sam Santana koji svoj izričaj na prethodniku drastično mijenja, da bi na albumu “Borboletta” najavio još jači zaokret prema fuziji, funku i jazzu. Da je Santana baš to imao na umu kad je stvarao ovaj album svjedoče izdanja koja će doći nakon albuma “Borboletta”.

U tom kontekstu, album “Borboletta” nije reprezentativni album, kao uostalom ni jedan koji u naznakama donosi smjer kojim će autor krenuti, ali je svojim postojanjem i te kako obilježio ovu fazu i opus samog Santane.


Carlos Santana – “Flor De Canela”/”Promise Of A Fisherman”

Ovo je album koji nema singlice, nema kompozicije ili teme koja bi mu donijela radijsku slušanost i tu možda i leži jedan od uzroka komercijalnog fijaska albuma. Doduše u Americi postiže zlatnu tiražu, a u UK srebrnu, ali sve je to bilo malo u odnosu na prethodne tiraže Santaninih albuma.

Omot album slijedi atmosferu izvora u kojem je Santana našao inspiraciju. Krasi ga leptir (Borboletta jest leptir na portugalskom!) i dizajnom priziva uzor kojeg nalazi u albumu “Butterfly Dreams”, spomenutog para, brazilske pjevačice Flore Purim i njenog supruga Airto Moreire.

I na kraju, s odmakom od skoro pola stoljeća, album “Borboletta” jest dobar album!

S albumima “Caravanserai” i “Welcome”, “Borboletta” ravnopravno čini drugu fazu opusa velikog umjetnika.
Točka!


Santana – “Borboletta” /full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci