Johnny Cash – “Johnny Cash with His Hot and Blue Guitar”

Listopad – 1957.

Johnny Cash izdaje prvi album „Johnny Cash with His Hot and Blue Guitar!“.

Kad je sredinom 1955. godine pokušao prodrijeti do osnivača i vlasnika Sun Records-a, Sam Phillipsa, dobio je odbijenicu u vidu savjeta da ponovo dođe s komercijalnijim materijalom.

Naime, Cash se prezentirao kao gospel pjevač, što po mišljenju Sama nije bila forma koja bi prodala album i pjesme na njemu. Prihvaćajući savjet, Cash ponovo uzima gitaru u ruke i naposljetku, mjesecima kasnije ponovo kuca na vrata studija, ovaj put s pjesmama “Hey Porter!” i “Cry! Cry! Cry!”.


Johnny Cash – “I Walk the Line”

Sam ovaj put prihvaća mladog umjetnika, te se obje kompozicije lansiraju na singlici. Bilo je to u sedmom mjesecu 1955. godine. “Cry! Cry! Cry!” postiže ono o čemu je mladi Cash sanjao, penje se na komercijalne top liste i dolazi do #14, mjesta. Time su mu vrata studija bila otvorena. (interesantno je da naslovna numera singlice, “Hey Porter!”, nije nikada izdana na Sun izdanjima!).

Za vrijeme snimanja albuma Sam uočava pjesmu , “Folsom Prison Blues“, koju lansira po samom snimanju kao zasebnu singlicu. Prognoze su mu bile točne, jer se par mjeseci nakon izlaska pjesma popela među prvih pet country top liste, osiguravši komotni put albumu da krene njenim stopama.


Johnny Cash – “Folsom Prison Blues”

I finalna singlica koja je lansirana netom prije izlaska albuma, “I Walk the Line”, ne samo da nastavlja uspjeh prethodnih, već ga i premašuje, zasjeda na prvo mjesto country top liste i tu stoji punih šest tjedana. Interesantno je to da se isto tako popela i na pop top listu.

Bio je to uspjeh koji je zacementirao sudbinu albuma „Johnny Cash with His Hot and Blue Guitar!“ koji je izašao u Listopadu 1957. godine.

Nakon izlaska albuma Johnny Cash stječe kredite za nastavak karijere, priliku koju grabi s obje ruke, te se u sljedećem desetljeću profilira kao jedan od najvećih figura globalne muzičke scene.

Iako su ga sedamdesete/osamdesete dočekale donekle nespremnog, kasnijim radovima vraća staru slavu te do svoj smrti ostaje na vrhu.

I za kraj ove crtice iz povijesti, album „Johnny Cash with His Hot and Blue Guitar!“ je prvi album koji je ikada izdana na Sun Records tiketi.


„Johnny Cash with His Hot and Blue Guitar!“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci