David Bowie – “Who Can I Be Now?” / box set

Rujan – 2016.

Nakon što je na tržište pušten prvi box set s radovima iz rane faze Bowieva stvaralaštva (David Bowie – “Five Years”), koji je obuhvatio period od 1969. do 1973. godine, diskografska kuća Parlophone Records je objavila drugi box set.

Ovaj je pokrivao američku fazu Bowievog kreativnog razdoblja od 1974. do 1976. godine. Bilo je to vrijeme kad je Bowie upoznavao američku kulturu i polako, ali sigurno koračao u pravcu implementacije soula, funka i ostalih “domorodačkih” formi u svoj izričaj.

U sklopu box seta je i album kojeg Bowie nikada nije izdao. Koji je točno razlog tomu, teško je reći s ove distance, pogotovo jer su informacije na netu šture i uopćene. Ni jedna, bar koliko je meni poznato, ne daje čist i točan razlog neizdavanja albuma.


David Bowie – “Who Can I Be Now?”

Album nosi naziv “The Gouster”, ime koje može zahvaliti riječi iz slenga obojene mladeži kojom su opisivali svoju odjeću u šezdesetim godinama. Sam taj naslov i njegovo značenje dovoljno govori o ovom albumu. Album sadrži originalne verzije budućih velikih kompozicija koje će se naći na albumu “Young Americans”.

Box set je izašao u svim mogućim formatima. Pri tom mislim na set od 13 LP ploča i 12 CD-ova. Dakako, bio je dostupan i u digitalnom obliku preko “downloada“.

Od starijih albuma, u setu su se našla u potpunosti remasterirana izdanja “Diamond Dogs”, “Young Americans” i “Station to Station”. Uz njih su još na vinilu “David Live” iz 1974. godine, te “Live Nassau Coliseum” iz 1976. godine.

No, to nije sve. U setu se nalaze i kompilacije koje do danas nisu bile izdane, te do danas neviđene fotografije.

Ukratko, sve što jedan box set čini atraktivnom, odnosno, sve ono što ljubitelje muzike “prisiljava”  da još jednom posegnuti u džep, iako već možda imaju manje više sve albume u svojoj kolekciji.

Dobro, ovaj put je mamac ipak preveliki, jer “The Gouster” ipak nije do sada vidio svjetlo dana, a važna je karika u razumijevanju geneze nastanaka dijela opusa kojeg pokriva “Who Can I Be Now?

Uglavnom, ljubitelji “plastičnog soul” opusa Davida Bowiea mogu biti zadovoljni.

Sve je na jednom mjestu!


David Bowie – “Who Can I Be Now?”  / službeni video

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci