The Beatles – „Yesterday“

Rujan – 1965.

The Beatles izdaju pjesmu „Yesterday“.

Čudna je putanja ovog evergrina. Iako potpisana kao djelo Lennona i McCartneyja, ipak je isključivo autorsko djelo McCartneyja. No, dogovor je bio da se tandem ne razdvaja u potpisu, ma tko bio autor.

Melodija je McCartneyju došla u snu i čim se probudio, odmah je sjeo za klavir i zapisao ju, strahujući da će je zaboraviti. Kako je melodija iz prve izgledala cjelovita, zaokružena, bojao se da u podsvijesti nije kopirao neku pjesmu koju je čuo. Stoga je cijeli mjesec dana obilazio sve koje je poznavao, pjevao im melodiju, pitajući ih, da li im je poznata?
Tek kad je na sva pitanja dobio negativne odgovore, predstavlja je grupi.

Pa ni onda pjesma nije izazvala neko oduševljenje. Dapače, članovi grupe su glasali da se ne izda na singlici u Engleskoj i ostatku svijeta, tako da imamo apsurdnu situaciju, da je izdana na singlici samo u Americi.

I dakako, tamo postiže to što postiže.


The Beatles – „Yesterday“

Pjesma tek naknadno biva izdana u Engleskoj, no svoj pobjedonosni put je već odavna popločala. Postaje najizvođenija pjesma od strane drugih autora. Službeno ima oko 2200 obrada, no u stvarnosti se barata sa daleko većom brojkom.

Interesantan je i nastanak imena pjesme. Naime, ne imajući adekvatnu liriku za melodiju, pjesma je originalno nazvana „Kajgana“ („Scrambed Eggs“). Privremeni tekst je bio duhovito seksistički, (“Scrambled Eggs/Oh, my baby how I love your legs”), ali on je uskoro zamijenjen onim vječnim i svima poznatim stihovima.

Ova je pjesma ujedno bila i prva pjesma, na kojoj je jedan član The Beatlesa, sam odradio cijeli posao oko nje. Bilo je trzavica oko upotrebe instrumenata, ali da skratim pomalo dugačku priču, finalna verzija je osvanula prema ideji Georga Martina, producenta, s McCartneyjem na vokalu i akustičnoj gitari, na koje je on kasnije na snimio orkestralnu podlogu.

Iako tretirana kao nedonošče u trenutku nastanka, „Yesterday“ danas predstavlja jedan od vrhunca stvaralaštva ovog velikog benda. Tome u prilog govori i činjenica da je prema bezbrojnim anketama, proglašavana za najbolju pjesmu ikada napisanu.(BBC Radio 2, MTV i Rolling Stone)


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci