Konstrakta & Zemlja gruva
Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila
03. Rujna – 2022.

Proročica Konstrakta u Zemlji Gruva

Rijetko kada idem na koncert ovako rasterećen. Nema tenzije, nema nervoze, nema zabrinutosti, kao npr, hoće li Bare biti ok, hoće li Johnic biti u elementu, itd.

Krenuo lagano na koncert popularne Konstrakte i Zemlje gruva. Površno sam pratio famu oko njenog nastupa na Euroviziji ne shvaćajući zašto se netko nervira oko tako slabog i namještenog takmičenja. Na kraju poslušao njen nastup uživo i ostao razočaran. Zvuk osrednji, glas drhturav, pjesma kako tako, neobična, ali nikako da se fama oko toga može objasniti.

Ulazim na tvrđavu Sv. Mihovila, već sada kultno mjesto glazbe i primijetim da su posjetitelji koncerta sve žene. Žene u tridesetima i četrdesetima u ogromnoj većini. Nekoliko muških pratitelja i određeni broj mladih muškaraca nježnih pokreta. Pomislih, baš čudno. Ne vidim tetovirane, one sa piercingom, ne vidim zakovice, kožu, sve neke fine toalete i lagani casual.

Ajde neka, pomislih, malo zabrinut što se to večeras sprema kad ovakva ekipa dolazi na koncert  Skeptičan, poslije jednog finog i hladnog piva popeh se na binu. U prvom redu, odlično raspoložen sjedi Rundek s nekom ekipom. Zanimljivo, ako je on tu, ne može biti loše, utješih se malo.

Vrijeme šućmurasto, kako kaže Konstrakta, vjerojatno, ali kiša ne pada, super.

Svijetla se gase, na binu izlaze članovi Zemlje gruva i veselo komuniciraju sa publikom, dovikuju se, pričaju, smiju se, mašu…  Baš neka opuštena i sretna ekipa, pomislih zadovoljno.

Nakon par minuta izađe ona, Konstrakta. U bijelom odijelu, laganog hoda, samouvjerena i raspoložena. Ovacije na tribinama i masovno spuštanje u parter ispred bine. Sve one fine gospođe i nježni dječaci strčaše se dolje i počnu plesati i pjevati.

Pjesma  se zove „Nobl“ i odmah primjećujem odličnu basisticu, mladu curu koja lakoćom veze po gitari. Zvuk je pun, jak, lagani reaggae, pa funky, podsjeća malo na SARS. Ali zato riječi, riječi su te koje osvajaju. Satira i zezancija sa svim onim što ljudi danas rade i što žele, kritika svega,  modernog odgoja, nazovi umjetnika. Izrugivanje građanskom snobizmu.

Lijepi glas, samouvjeren nastup i kretanje po bini. Publika euforična. Komplicirani i dugi tekst znaju napamet. Plešu, pjevaju, mašu Konstrakti, ona maše njima, dodiruje njihove ruke, zanimljiva interakcija. Pjesme se nižu, red brzih, pa red sporijih, tekstovi odlični, neobični, prvo duboki, pa onda naoko banalni, ali sve skupa ima i te kako smisla.

Melodije su dopadljive, prijemčive, kao himne zarazne. „Django“, „Nisam znala da sam ovo htela“, „Mama“, „Zvake“, „Neam Šamana “ „Mekano“, pa eurovizijska „In corpore sano“,  itd., sve fino, plesno sa jakom porukom. Polako shvaćam opsjednutost publike. Karizma pjevačice je opipljiva i zrači samopouzdanjem.

Konstrakta kritizira kritičare. Ona se ne zamara kritizirajući dežurne idiote, političare, primitivce… . Ona se zeza s navikama tzv.  urbanih, obrazovanih,  vegana,  influencera. Razotkriva njihove strahove, moje strahove i običaje za koje mislimo da su tako uzvišeni i ispravni, ali ustvari shvaćamo kako smo samo karikature nesposobne napraviti stvarne promjene. Nešto kao novovjeki „Pametni i knjiški ljudi“. Konstrakta i Zemlja gruva su odlična kombinacija. Ekipa sa stilom, znanjem i karizmom. Publika vjerna, skoro kao sekta, što će možda i postati.

Jedino suvišno su bile obrade Dine Dvornika, „Zašto radiš slona od mene“, „Ti si mi u grudima“ i „Afrika“. I jači od Zemlje gruva i Konstrakte su se nasukali na obradama njegovih pjesama. Dino je jedan i neponovljiv i nema ga smisla obrađivati ako obrada nije nešto potpuno drugačije. Staviti malo reaggea i smanjiti funky doživljaj nije dovoljno za uspješnu obradu.

Druga zamjerka ide na malo pjesama na repertoaru  koncert je trajao manje od sat i pol, kod bisa su svirane dvije već odsvirane pjesme, „Mekano“ i „In corpore sano“.

Sve dugo je bilo upravo savršeno. Ritmovi, poruke i sama pojava Konstrakte je slomila ovako starog, mrzovoljnog i podozrivog rokera. Jedva čekam novi koncert ove čudne družine.

Ako me vidite u prvom redu ispod bine, molim za razumijevanje.


*Sve fotografije je ustupio Valerio Baranović!
Hvala!


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci