Jerry Lewis
1926. – 2017.

Kolovoz – 2017.

U poodmaklim godinama prirodnom smrću, preminuo je Jerry Lewis!

Ovaj svjedok i sudionik filmske revolucije prošlog stoljeća nas je napustio tiho, kao što se i povukao iz javnog života kad je prestao snimati filmove.

Puno je toga poznato o ovom umjetniku i magu komedije, ali iza sebe je ostavio poprilično upitnika s kojima će se susretati budući biografi. Jedno od najvećih je nikada prikazan film “The Day the Clown Cried”, o njemačkom klaunu zatočenom u koncentracijskom logoru. Jerry je nakon što je film snimljen, otkupio film i sve kopije koje su bile napravljene do tog trenutka i smjestio ga u osobni bunker. Posljednja njegova izjava o tom filmu datira iz 2003. godine, kad je decidirano izjavio da se film neće nikada prikazati.

Ovaj potez je od početka tumačio nezadovoljstvom svojom ulogom, no u kuloarima se cijelo vrijeme provlače priče, točnije spekulacije, da je pravi razlog na nekoj drugoj strani. Naime, 1972. godine, kad je snimljen film, američka vanjska politika je zbog trenutnih političkih razloga omekšala svoj stav spram nacističkom režimu u Njemačkoj, te u tom kontekstu su se u medijima počele pojavljivati (za nas) nebulozne teorije o koncentracijskim logorima, u kojima je recimo kazna za pokušaj bijega iz logora bila 10 krugova oko njega.
I život je išao dalje!?

Bilo je to dakako svjetlosnim godinama udaljeno od onog stvarnog užasa, ali očito je film snimljen pod tom verzijom povijesnih događaja i Jerry je uvidio o čemu se radi kad je sve bilo gotovo. Što je naposljetku istina, možda i saznamo jednog dana!

Jerry Lewis je bio majstor gega i svojim je ulogama popločao i označio cijelu epohu. U kombinaciji s Dean Martinom stvorio je jedan od najplodnijih dueta komedije prošlog stoljeća. Iza njih je ostalo desetak filmova neupitne kvalitete.

Solo vode su ga odnijele u nešto drugačije vode, ali isto tako je u njima briljirao svojim pristupom komediji. Možda danas malo poznato, ali “The Nutty Professor“ je njegova kreacija, kojom je poslao poruku starom prijatelju Dean Martinu.

Parodija na poznati klasik “Dr. Jekyll and Mr. Hyde” je Lewisu priskrbila lagodan život u recikliranju svojih uloga i gegova.

I još malo nepoznatog, njegova uloga u obrazovanju mladih kadrova Hollywooda.
Ako spomenem da su mu učenici bili George Lucas i Steven Spielberg, koji dan danas naglašavaju trenutke provedene s Lewisom kao najdragocjenije u svom obrazovanju i pripremi za uspon u filmskoj industriji, onda i ta strana Jerry Lewisa zaslužuje punu pažnju.

O Jerry Lewisu bi se moglo još puno, ali to će reći biografi i enciklopedije.

Umorni “klaun” nije ovaj put zaplakao, već je samo spokojno zatvorio oči!

R.I.P.!

Povezani članci