David Enthoven
1944. – 2016.

Kolovoz – 2016.

Preminuo je David Enthoven!

Čak i dobrim poznavateljima progresivne muzike ovo ime je nepoznanica. U prvom redu jer je radio iz sjene i medijski se nije eksponirao. A zaslužan je za mnogo toga. Puno, a možda čak i previše s obzirom na svoju anonimnost.

Daleke 1969. godine David osniva EG Management. Kao tisuće sličnih, bila je to firma s dva uposlena. David Enthoven i John Gaydon su stvorili ono što će kasnije biti normalno, no u tom trenutku, bila je to avangarda.
Radilo se o pristupu diskografskih kuća prema umjetnicima. Do dolaska Davida na scenu i EG Managementa, umjetnici su nerijetko tretirani kao roblje i izrabljivalo ih se na sve moguće načine (to se doduše nastavilo i nakon osnivanja EG Managementa kod drugih firmi, ali EG je bio prvi koji je to prekinuo tu praksu!).

Drugim riječima, David i John su uveli humani pristup stvaranju i djelima ljudi od kojih su uostalom i živjeli. Danas je to normalno, pogotovo kad armije advokata dogovaraju ugovore za snimanja, promociju, produkciju i turneje.

Dakle, pored gore napisanog, zašto je još David zadužio muzičku umjetnost?
Lista je prevelika, ali ovom prilikom samo najvažnije i najveće.

Po osnutku EG Managementa, David baca oko na mladu progresivnu grupu King Crimson, koja u podrumu stvara svoje buduće remek djelo. Prepoznajući veličinu radi ono što nitko prije njega nije, a ruku na srce, ni nakon njega. Podiže hipoteku na vlastitu kuću kako bi mogao financirati snimanje albuma “In the Court of the Crimson King”.

Hvale vrijedan i veoma rijedak potez koji se debelo isplatio, kako njemu tako i samoj grupi, a najviše se isplatio MUZICI. Jer mimo svog udjela, ostavio je Roberta Frippa i ekipu da slobodno kreiraju album. Bio je to u biti početak početaka!

No, nije se zaustavio samo na tome. Na sličan način je lansirao TRex, Emerson, Lake & Palmer i Roxy Music, uvodeći svoj pristup kao novi standard u industriji.

Kad se povukao iz posla, nažalost, radi poroka, ni tada nije mirovao. Vratio se kad je vidio potencijal mladog Robbie Williamsa i lansirao ga ravno u zvijezde.

(Nije ni čudo što je Robbie izdao veliku izjavu za javnost u povodu smrti svog mentora!)

Isto tako, u nekoliko se puta vraćao i davao savjete Robertu Frippu, kad je putanja benda bila u pitanju. A svi znamo koja je bila!

Otišao je veliki čovjek, čovjek koji je svojim radom i primjerom promijenio sliku muzičke industrije.
Čovjek koji je cijeli život proveo u sjeni ne mareći za svjetla reflektora.
Čovjek bez kojeg ne bi bilo albuma “In the Court of the Crimson King”.
Naježim se od same pomisli da se i to moglo dogoditi!!

David Enthoven – R.I.P.!

Povezani članci