Dick Wagner
1942. – 2014.

Srpanj – 2014.

Još jedna legenda je rekla zbogom. Dick Wagner je preminuo u svojoj 71. godini života, od posljedica plućne infekcije.

Mnogim ljubiteljima muzike ovo ime neće biti baš poznato, jer Dick je bio samozatajni individualist, koji je pak svu svoju energiju usmjeravao u timski rad. Naoko čudna definicija nečijeg karaktera, no, to mi jedino pada na pamet kad o njemu pišem. Da li je Dick bio veliki gitarista?
Povijest će sigurno reći svoje, ali da je bio uticajan, to sigurno jest.  Da to i potkrijepim.

Dick Wagner je počeo karijeru ranih šezdesetih, s lokalnim grupama Bossmen i Frost. Kolaboracija s nadolazećim novim valom rokera,  Stooges, MC5 i Grand Funk Railroad, učvršćuje njegovu reputaciju.

1975. godine dobiva poziv koji se ne odbija. Alice Cooper ga poziva u svoj novooformljeni bend. U njemu Dick, ne samo da svira gitaru, već i pridonosi pisanju pjesama, pogotovo na Cooperovom mega hit albumu „Welcome to My Nightmare“. No, to nije sve. Jer, iako bez kredita, sve ukazuje na to da je Dick Wagner autor i izvođač najvećeg rifa Alice Coopera, u njegovom globalnom hitu „School’s Out“.


DICK WAGNER LIVE GUITAR SOLO Alice Cooper, Welcome to My Nightmare tour, 1975

Ni tu se aktivnost ovog gitariste ne zaustavlja. Surađuje s Lou Reedom na njegovom albumu „Berlin“ i živom „Rock and Roll Animal“.

Ukratko, Dick je bio jedna od onih ličnosti u rocku, koje su rijetko obasjavala svijetla reflektora, još rjeđe su bili na prvim linijama medijske pažnje, no, bez njih rock ne bi bio to što jest.

I na kraju, možda bizarno, ali ipak potvrda volje i ljubavi prema muzici. Naime, Dick je doživio „totalni“ srčani udar, koji ga je bacio u više tjednu komu, iz koje se budi potpuno paraliziran. Snagom volje, korak po korak, vraća se u neku vrst „normalnog života“, no prioritet mu je bila gitara, te ju je u potpunosti ponovo savladao.

R.I.P. !

Povezani članci