Laurie Anderson – “United States Live”

Srpanj – 1984.

Avangardna umjetnica Laurie Anderson izdaje treći album “United States Live”

U stvari, ovo izdanje bi se teško moglo nazvati albumom u klasičnom rock smislu, jer pored toga što je izdan kao peterostruki vinil (kasnije četverostruki CD album), u njemu uz muziku egzistiraju efekti, naracija, ples, priča i video prezentacije.

Album je u stvari snimljena predstava istog naziva u the Brooklyn Academy of Music u New Yorku.

Povijest ovog albuma je u najmanju ruku impresivna. Površni poznavatelji opusa ove umjetnice sigurno nisu bili svjesni činjenice da su prethodna dva albuma u stvari isječci s ovog “anchor” djela njenog opusa.


Laurie Anderson – “Language is a Virus From Outer Space”  

Kako su prva dva albuma požnjela povoljne kritike i uspjeh kod širokog auditorija (da, ali bilo je to nekada! … ), ovaj treći po redu je zaintrigirao javnost, jer se napokon dogodilo da su sve kompozicije smještene u originalni milje.

Pokazalo se da pored njihove funkcionalnosti kao zasebne teme na albumima prethodnicima, savršeno funkcioniraju kao dijelovi cjeline albuma “United States Live”.


Laurie Anderson – “Big Science”

Cijeli album traje 4 i po sata, a sam performanse ukupno više od 8 sati. Za divno čudo, taj vremenski period, predug za bilo koju predstavu veoma dobro funkcionira. Dakako, u njemu su pored muzike uključeni svi mogući multimedijalni sadržaji, te djelo stoji na sigurnim nogama i skoro pola stoljeća od svog nastanka.


Laurie Anderson – “O Superman”

Album se popeo i na top liste. Da, avangardni album se popeo na komercijalnu top listu i to na #192. mjesto Billboarda, dok se singlica “O Superman” penje na impresivno #10. mjesto top liste singlova.

Album “United States Live” ostaje najimpozantnije i najeksponiranije djelo Laurie Anderson,magnum opus performance“, iako je u svom opusu upisala još velikih djela. No, svi su oni bili medijski popraćeni s dužnim poštovanjem, ali ne i panegiricima kao ovaj.

Btw, da li je netko spomenuo David Bowiea?


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci