Cass Elliot
1941. – 1974.

Srpanj – 1974.

Preminula je Ellen Naomi Cohen, poznatija kao Cass Elliot  ili još poznatija kao Ma Cass.

Od kako je stupila na scenu Ellen živi turbulentnim životom, na pozornici i iza mikrofona. Povijesno gledano, ostat će upamćena kao jedna od članica grupe the Mamas and Papas, grupe koja je kirurškom preciznošću pogodila trenutak, tematiku i senzibilitet vremena u kojem je živjela i radila. Dakako govorimo prvenstveno o bezvremenskih hitovima „Monday, Monday“ i nadasve o „California Dreamin’“.

Flower Power je bio u povojima kad je the Mamas and Papas kročio na scenu. Iza svakog od članova je već bila bogata karijera, ali bez komercijalnog uspjeha.

Ma Cass je bila članica u nekoliko bendova, ali s ni jednim nije omirisala top liste. Njen ulazak u Mamas and Papas i pored neospornih glasovnih mogućnosti nije bio lagan. Odnosno, nije se dogodio preko noći.

Oko toga se ispleo mit, kojeg je sama Cass podupirala svojim izjavama. Naime, radi se tome da joj je navodno nakon neke šetnje na glavu pao komad metalne cijevi. Onesvijestila se i kad se u bolnici oporavljala od potresa mozga, utvrdila je da joj se glas „proširio“ za tri oktave.
(It’s true, I did get hit on the head by a pipe that fell down and my range was increased by three notes. They were tearing this club apart in the islands, revamping it, putting in a dance floor. Workmen dropped a thin metal plumbing pipe and it hit me on the head and knocked me to the ground. I had a concussion and went to the hospital. I had a bad headache for about two weeks and all of a sudden I was singing higher. It’s true. Honest to God. / izvor: Wikipedia) .

To je kao bio preduvjet za ulazak u novooformljenu grupu koja je kasnije dobila ime the Mamas and Papas. No, izgleda da je istina ipak bila na drugoj strani.  John Phillips, vođa i gitarist grupe je držao po strani zbog njene debljine, no, ipak je na kraju popustio, jer je u kombinaciji s Michelle Phillips predstavljala dobitnu kombinaciju.


The Mamas & The Papas – “California Dreamin'”

The Mamas and Papas su dali svoj doprinos muzičkoj povijesti prošlog stoljeća i razišli se 1968. godine, da bi se samo jednom još okupili u originalnoj formaciji, tri godine kasnije.

Cass Elliot nastavlja s angažmanom, izdaje solo albume, da bi krajem šezdesetih doživjela veliki fijasko na povratničkom koncertu, fijasko koji joj je zapečatio sudbinu. (bar u medijima koji su pokrivali svjetla pozornice). Iako bolesna, odbila je odgoditi koncert i rezultat je bio porazan. Nikada se s umjetničke strane nije oporavila od toga.

No, nije se predavala. Sve do svoje smrti 1974. godine sudjeluje u kazališnim predstavama, glumi i zabavlja na televiziji.

Nakon proslave rođendana u Londonu, kad se vratila u kuću koju joj je ustupio Harry Nilsson, obavila je svoj posljednji telefonski razgovor, puna nade i očekivanja, jer je na proslavi tog dana doživjela ovacije prisutnih, uključujući i Mick Jaggera.

Sutradan su je pronašli mrtvu u krevetu.

R.I.P. Ma!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci