Jethro Tull – “Stand Up”

Srpanj – 1969.

Prvi album „This Was“ je pobrao pozitivne kritike i skrenuo pažnju auditorija na mladu grupu koja si je dala ime Jethro Tull. Debut je bio u potpunosti okrenut prema bluesu, te je bilo za očekivati da će se taj pravac nastaviti materijalizirati u nekoj formi. No, to je bila točka konflikta između dvije jake autorske ličnosti, Mick Abrahamsa, koji je zagovarao čak i čvršći oslonac u bluesu i Ian Andersona koji je htio napustiti rigidno uporište i okrenuti se drugim formama izričaja, prvenstveno folku, ali i mediavalu.

Mick Abrahams napušta bend radi tih razmirica i osniva Blodwyn Pig, koji je za trajanja ravnopravno konkurirao matičnoj grupi. Na njegovo mjesto dolazi Martin Bare, koji sa sobom uvodi svjež pristup sviranju gitare i u mnogome determinira smjer u kojem će grupa krenuti. Rezultat istraživanja je objavljen pod imenom „Stand Up“. (Sam naslov dovoljno govori.)

Ovo je prvi album na kome Anderson u potpunosti hvata konce djelovanja grupe i neće ih ispuštati do današnjih dana. Interesantno je to da je u svim inkarnacijama, i pored prividne inferiornosti, svaki član i te kako kreativno pridonosio stvaranju najvećih albuma u povijesti moderne muzike. Dakako, kredite je uvijek dobivao Anderson, ali … .

„Stand Up“ lansira Jethro Tull u sam vrh otočkog i svjetskog rocka, jer je donio svjež izričaj obogaćen mediavalom i folkom. Uloga flaute je dignuta na jedan viši nivo, u biti, ravnopravna je s gitarom, što je u to vrijeme bio veliki potez.


Jethro Tull – “Bourée”

Album je sastavljen od genijalnih vinjeta koje uskoro postaju koncertni standardi, neke u prvim godinama života, neke do današnjih dana, što ga smješta u sam vrh opusa ove velike grupe. U biti, ako se izuzmu konceptualni albumi, koji su u ovom razredu van konkurencije, onda „Stand Up“ i „Benefit“ determiniraju postojanje grupe Jethro Tull i daju mu auru velike grupe.

Interesantno je još i to, da je albumu prethodila singlica “Living in the Past”, koja se nije našla na albumu iako je dobrano posjetila top liste i biva naknadno proglašena za jednu od najvećih kompozicija ove grupe. (Takva su vremena bila!)

O pozicijama na listama nema baš pun smisla, uglavnom, po izlasku album se penje na prva mjesta u Americi i UK, postajući time prvi #1. album grupe s obje strane Atlantika.

Sve što se događalo nakon ovog albuma je povijest, dobro znana i stotinu puta ispričana u obliku jedne od najljepših priča kakve samo život i muzika mogu ispričati.


Jethro Tull – “Stand Up” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci