Black Sabbath – “Master of Reality”

Srpanj – 1971.

„Paranoid“ je pomeo top liste i otvorio vrata novom izričaju kojeg su kritičari obožavali mrziti, a publika obožavala obožavati. Sraz tih dviju struja traje do danjašnjeg dana, s time da je ipak Heavy Metal dobio svoje mjesto pod kritičarskim suncem.
Zasluženo!

Ono što je danas priznato, a onda je bilo minorizirano jest da je trećim albumom Black Sabbath udario temelje široj lepezi teškog izričaja, pa se tako za „Master of Reality“ veže embrionalna verzija dooma, stoner rocka, pa i sludgea. Kad jedan album nosi toliko toga presudnog za budućnost muzike, pretpostavka je da je bio dočekan s panegiricima.

Teško, u biti sasvim suprotno, svi eminentni i danas etablirani listovi su ga proglasili smećem, blijedom kopijom prethodnika. Notorni Rolling Stone magazine ga proglašava dosadnim i bespotrebnim izdanjem jer u sebi ne nosi ništa nova?!


Black Sabbath – “Sweet Leaf”

To mu nije smetalo da se popne na top liste i postane najbolje pozicionirani album grupe do tada. U UK dolazi do #5, mjesta dok se na Billboardu penje na #8. mjesto. Impozantne brojke za album kojem je kritika negirala pravo na postojanje.

I dakako, danas album „Master of Reality“ biva proglašavan za jedan od najvećih  albuma svih vremena i perjanica pokreta kojem je pomogao u afirmaciji i širenju same ideje, kako pod žanrova, tako i samog Heavy Rocka koji se ubrzo pretvara u svoju modernu varijantu, Heavy Metal.

I za kraj još nešto što nećete naći u Wikipediji i promo materijalu albuma. Radi se o tantijemama i autorskom djelu grupe. Prema izjavama samih članova bend za prva četiri albuma nije dobio „ni cente“ tantijema. Diskografska kuća se brinula da imaju dovoljno alkohola i droge, a sebi prisvajala svu zaradu od prodaje nosača zvuka. Tek će s petim albumom „Sabbath Bloody Sabbath“ grupa konsolidirati svoje (financijske) redove i početi ubirati plodove svog rada.
Takva su vremena bila!


Black Sabbath – “Master of Reality” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci